Innstilling fra sosialkomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Jan Simonsen om at Stortinget ber Regjeringen treffe nødvendige tiltak for å sikre drift av det nåværende Riskatun Bo- og Rehabiliteringssenter som opptreningsinstitusjon for ortopediske pasienter.

1. Sammendrag

   Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen treffe nødvendige tiltak slik at Riskatun Bo- og Rehabiliteringssenter blir benyttet som opptreningsinstitusjon i gruppe 1, med et minimumstilbud på 20 plasser. »

       Som bakgrunn for forlsaget viser forslagsstilleren til at Riskatun Bo- og Rehabiliteringssenter som ligger i Sandnes kommune, nå er under styrt avvikling. Senteret eies av Rogaland Fylkeslag av Norges Handikapforbund. Det var ferdigstilt i 1988, og var tiltenkt brukt som tilbud for fysisk funksjonshemmede og behandling innen medisinsk rehabilitering på fylkeskommunalt nivå. Institusjonen ble imidlertid lite brukt av fylkeskommunen, som nå har vedtatt å bygge ut et rehabiliteringssenter i Stavanger.

       Forslagsstilleren peker på at arbeidet for å få til en drifts- eller samarbeidsmodell med Sandnes kommune og/eller Rogaland fylkeskommune ikke har lykkes. Den styrte avviklingen betyr ifølge forslagsstilleren at et unikt anlegg med tilbud for funksjonshemmede og/eller personer med behov for ulike typer rehabiliteringsopplegg, kan bli liggende ubrukt.

       Det vises til at det ved Riskatun er investert ca 40 mill. kroner, og at en har ca 6.000 km2 disponibelt for helseformål, hvor det er spesielt tilrettelagt for rullestolbrukere.

       Forslagsstilleren anser at Regjeringen bør gripe inn for å sikre at anlegget blir benyttet til et formål som dekker et behov, og viser til at Riskatun i 1992 søkte om å bli godkjent som opptreningsinstitusjon, men fikk avslag fra folketrygden. Det framholdes at Riskatun har de tilbudene og den kvaliteten på anlegget som trengs for å bli godkjent som en opptreningsinstitusjon i gruppe 1, og at det kan sannsynliggjøres at det finnes et udekket behov for slike institusjonsplasser i Rogaland da fylket ikke har noen opptreningsinstitusjoner for ortopediske pasienter og ligger desidert lavest blant samtlige av landets fylker når det gjelder pasienter pr. 100.000 innbyggere.

       Forslagsstilleren konkluderer med at det er behov for flere opptreningsplasser for ortopediske pasienter på landsplan, at behovet er spesielt stort i Rogaland, og at Regjeringen følgelig bør gripe inn og sikre at institusjonen blir brukt til å hjelpe syke mennesker som har bruk for samfunnets håndsrekning.

2. Komiteens merknader

  Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen, Bjørnstad, Bæivi, Hornslien, Kristoffersen og Øye, medlemmene fra Senterpartiet, Gløtvold, Kvalbukt og Viken, medlemmene fra Høyre, Gabrielsen og Høegh, medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, Nyhuus, medlemmet fra Kristelig Folkeparti, Svarstad Haugland, og medlemmet fra Fremskrittspartiet, Alvheim, mener opptrening og rehabilitering er viktig for å oppnå et best mulig resultat i forbindelse med en del operasjoner. Opptreningsinstitusjoner må derfor være med i et helhetlig helsetilbud, og bør ha sin naturlige plass i en fylkeskommunal helseplan. Ikke minst i forbindelse med ortopediske operasjoner er den etterbehandling og opptrening som gis ved ulike opptreningsinstitusjoner, av stor viktighet for den funksjonsdyktighet pasienten vil kunne oppnå. Det er derfor rimelig å anta at en målrettet satsing på opptrening, gir både samfunnsmessige besparelser på lang sikt, og større trivsel, velvære og yteevne for pasientene.

       Komiteen er kjent med de muligheter som foreligger ved Riskatun for å kunne gi opptrening til ortopediske pasienter.

       Komiteen er også kjent med at det etter 1. mai 1996 ikke vil være drift i regi av Handikapforbundet ved Riskatun.

       Komiteen er videre kjent med at Rogaland fylkeskommune har benyttet seg av tilbud ved Riskatun og leid sengeplasser her, selv om dette ikke har vært en del av den samlede fylkeskommunale helseplan. Da Rogaland er et av flere fylker som mangler opptreningsinstitusjoner, synes det å være et klart behov for et opptreningstilbud i dette fylket til ortopediske pasienter, som Riskatun vil kunne gi.

       Komiteen finner grunn til å bemerke at i en situasjon hvor kapasitetsmangel er en av de store utfordringene innen helsevesenet, er det beklagelig om et anlegg av Riskatuns kvalitet skal bli liggende ubrukt. Siden opptreningstilbud er mangelfull i flere steder i landet, samtidig som det er et klart behov tilstede, vil derfor komiteen oppmode Regjeringen til å få fortgang i arbeidet med en samlet strategi for rehabilitering.

       Komiteen viser i denne sammenheng til flertallsvedtak ved behandlingen av Innst.S.nr.165 (1994-1995):

       « Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag til et helhetlig finansieringssystem innenfor folketrygden for rehabilitering samt et felles egenbetalingssystem. »

       Komiteen mener det er et absolutt behov for å øke volumet på disse tjenester.

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti, fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

       « Det henstilles til Regjeringen å påskynde arbeidet med problemstillinger omkring opptreningsinstitusjoner og arbeidet med å få en samlet plan for rehabilitering. I denne sammenheng bes Regjeringen vurdere framtidig bruk av Riskatun Bo- og Rehabiliteringssenter. »

       Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet fremmer følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen å påskynde arbeidet med problemstillinger omkring opptreningsinstitusjoner og arbeidet med å få en samlet plan for rehabilitering. Det forutsettes at Regjeringen i denne sammenheng vurderer framtidig bruk av Riskatun Bo- og Rehabiliteringssenter. »

3. Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet:

       Stortinget ber Regjeringen å påskynde arbeidet med problemstillinger omkring opptreningsinstitusjoner og arbeidet med å få en samlet plan for rehabilitering. Det forutsettes at Regjeringen i denne sammenheng vurderer framtidig bruk av Riskatun Bo- og Rehabiliteringssenter.

4. Komiteens tilråding

     Komiteen viser til dokumentet og det som står foran, og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

I.

       Det henstilles til Regjeringen å påskynde arbeidet med problemstillinger omkring opptreningsinstitusjoner og arbeidet med å få en samlet plan for rehabilitering. I denne sammenheng bes Regjeringen vurdere framtidig bruk av Riskatun Bo- og Rehabiliteringssenter.

II.

       Dok.nr.8:55 (1995-1996) - forslag fra stortingsrepresentant Jan Simonsen om at Stortinget ber Regjeringen treffe nødvendige tiltak for å sikre drift av det nåværende Riskatun Bo- og Rehabiliteringssenter som opptreningsinstitusjon for ortopediske pasienter - vedlegges protokollen.

Oslo, i sosialkomiteen, den 23. mai 1996.

Sylvia Kristin Brustad, Inga Kvalbukt, Valgerd Svarstad Haugland,
leder. ordfører. sekretær.