Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Oscar D Hillgaar om endringer av retningslinjer fra Administrasjonsdepartementet for å sikre likebehandling av alle innvalgte kommunestyregrupper.

1. Sammendrag

       Representanten Hillgaar foreslår at Stortinget skal be Regjeringen endre retningslinjene fra Administrasjonsdepartementet (P-650) angående tildeling av partistøtte og eventuelt fremme forslag til lovendringer for å sikre økonomisk likebehandling av alle innvalgte kommunestyregrupper. Forslaget begrunnes hovedsakelig med at de som er innvalgt ved såkalt bygdeliste får mindre støtte enn de som velges ved partiliste.

2. Komiteens merknader

     Komiteens flertall, alle unntatt representanten Roy N Wetterstad, viser til Stortingets tidligere behandling om støtte til politiske grupper og partier.

       Flertallet viser til at det innenfor dagens system gis støtte til alle grupper innen kommunestyrene og fylkestingene. Videre gis det representanttilskudd for alle i kommunestyrene og fylkestingene. Den tredje støtteordningen er støtte til politiske organisasjoner i kommuner og fylker. Denne støtte går til de registrerte politiske partier og fordeles etter stemmeoppslutning. Flertallet mener at dagens støtteordning fungerer etter ønsket om størst mulig helhetstenking og bevaring av vårt demokratiske system også i lokalpolitikken.

       Flertallet vil på denne bakgrunn avvise forslaget fra stortingsrepresentant Oscar D. Hillgaar i Dok.nr.8:57 (1995-1996).

       Komiteens medlem, representanten Roy N. Wetterstad, finner det svært urimelig at partipolitisk uavhengige lister som er representert i kommunestyrer og fylkesting ikke blir gitt de samme økonomiske rammebetingelser som de politiske partiene. Det er med uro dette medlem registrerer at de politiske partiene går stadig lenger i retning av å bruke lovverket og offentlige bevilgninger til å forsøke å styrke partienes egen posisjon. En forskjellsbehandling mellom politiske partier og partipolitisk uavhengige lister/by- og bygdelister svekker demokratiet.

       Dette medlem merker seg den dårlige begrunnelsen fra Administrasjonsdepartementet for de urettferdige reglene for tildeling av stemmestøtte, gitt i brev av 24. april 1996: « Bakgrunnen for at departementet valgte å gå inn for en slik ordning ved utbetaling av stemmestøtte, var å sikre at støtten gikk til organiserte partier eller grupper. Likeledes mente departementet at reglene ikke burde stimulere framveksten av småpartier/grupperinger som arbeider for saker som like godt eller bedre kunne vært fremmet gjennom de eksisterende politiske organisasjoner... » Dette er uttrykk for en skremmende udemokratisk holdning som er i strid med Grunnlovens ånd. Dette medlem vil for øvrig understreke at partipolitisk uavhengige lister/by- og bygdelister som oftest er vel så solid organisert som de politiske partiene lokalt. Mange av dem kan for øvrig vise til engasjement og entusiasme fra medlemmene som det er lenge siden de etablerte politiske partiene har opplevd.

       Dette medlem konstaterer at partipolitisk uavhengige lister/by- og bygdelister spenner over et vidt spekter og fyller ulike behov. Listenes ideologiske forankring er sterkt varierende. De fleste av dem går til valg med helhetlige og gjennomarbeidede program. Bare veldig få kan betegnes som ensaks-lister. I den grad slike lister vinner frem er det fordi mange velgere mener det er behov for dem, og det er noe alle bør ha respekt for. Ofte vil man også finne at partipolitisk uavhengige lister/by- og bygdelister er en reaksjon mot lange lokale ettpartistyrer som har utviklet en uheldig maktkultur. Det må være opp til befolkningen selv å bedømme om deres interesser ivaretas best gjennom de etablerte politiske partiene eller på andre demokratiske måter.

       Partipolitisk uavhengige lister/by- og bygdelister får gjennomgående betydelig oppslutning ved valg og fyller et viktig behov i vårt demokrati. Mange av dem som stemmer på slike lister blir trolig hjemmesittere fremfor å la seg tvinge til å stemme på politiske partier som de har mistet tilliten til. Det er forståelig at det i de etablerte politiske partiene er stor bekymring for at tilliten til dem er stadig synkende. De bør imidlertid gå i seg selv for å motvirke denne tendensen, fremfor å bruke lovverket og økonomiske virkemidler for å hindre konkurranse.

       Dette medlem er kjent med at det arbeides for å danne en interesseorganisasjon for partipolitisk uavhengige lister/by- og bygdelister, og at det kan bli aktuelt å registrere en slik organisasjon som politisk parti. Man vil trolig forsøke å utvikle en modell hvor listene kan bevare sin identitet og lokale særpreg, samtidig som man vil få de samme rammevilkår som de politiske partiene som de konkurrerer med.

       Dette medlem ser de mange lokale initiativ for partipolitisk uavhengige lister/by- og bygdelister som et sunnhetstegn i vårt demokrati. Alle med reelt ønske om å styrke demokratiet burde se denne utviklingen som bedre enn økende passivitet og likegyldighet.

       Dette medlem tar opp forslaget i dokumentet.

3. Forslag fra mindretall

Forslag fra representanten Roy N. Wetterstad:

       Stortinget ber Regjeringen om å endre retningslinjene fra Administrasjonsdepartementet (P-650) m.v. og eventuelt fremme forslag til justeringer av relevant lovverk for å sikre økonomisk likebehandling av alle innvalgte kommunestyregrupper.

4. Komiteens tilråding

     Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

       Dok.nr.8:57 (1995-1996) - forslag fra stortingsrepresentant Oscar D. Hillgaar om endringer av retningslinjer fra Administrasjonsdepartementet for å sikre likebehandling av alle innvalgte kommunestyregrupper - avvises.

Oslo, i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, den 28. mai 1996.

Grethe G Fossum, Per Skau, Eli Sollied Øveraas,
leder. ordfører. sekretær.