Innstilling fra finanskomiteen om samtykke til å sette i kraft en overenskomst mellom Kongeriket Norge og Republikken Sør-Afrika til unngåelse av dobbeltbeskatning og forebyggelse av skatteunndragelse med hensyn til skatter av inntekt, undertegnet i Cape Town den 12. februar 1996.

1. Sammendrag

      Den 12. februar 1996 ble det i Cape Town undertegnet en overenskomst til unngåelse av dobbeltbeskatning og forebyggelse av skatteunndragelse med hensyn til skatter av inntekt mellom Norge og Sør-Afrika. Samtykket til undertegning ble gitt ved kongelig resolusjon av 5. januar 1996.

       Overenskomsten vil tre i kraft på den dagen da begge stater har gitt hverandre meddelelse om at de nødvendige konstitusjonelle skritt er tatt for at overenskomsten kan tre i kraft. Overenskomsten vil få virkning med hensyn til skatter av inntekt som vedkommer det kalenderår som følger etter det år da overenskomsten trer i kraft.

       Etter anmodning fra sørafrikanske myndigheter ble det i 1995 ført forhandlinger mellom Norge og Sør-Afrika om inngåelse av en avtale til unngåelse av dobbeltbeskatning mellom de to land. Ved avslutningen av første forhandlingsrunde i Oslo ble utkast til avtale parafert den 5. juli 1995.

       Overenskomsten bygger i store trekk på det mønster for bilaterale avtaler som er utarbeidet av OECD. Avtalen inneholder imidlertid enkelte avvik fra denne mønsteravtalen. Blant annet har avtalen bestemmelser om virksomhet og arbeid utenfor kysten, tilsvarende slike som finnes i mange skatteavtaler Norge har inngått de senere år. Videre er det inntatt en del spesielle regler som følge av at Sør-Afrika for tiden benytter kildeprinsippet ved beskatning av inntekter, som innebærer at Sør-Afrika i stor utstrekning utelukkende beskatter inntekter som har sin kilde i Sør-Afrika. Dette i motsetning til Norge og de fleste land Norge har skatteavtale med, som benytter globalinntektsprinsippet. Etter globalinntektsprinsippet er en person bosatt i Norge skattepliktig hit for all inntekt, uansett hvor inntekten skriver seg fra.

       Avtalen er inngått på engelsk. Den engelske teksten og en norsk oversettelse følger som vedlegg til proposisjonen. Kommentarer til de enkelte materielle bestemmelser i avtalen er gjengitt i proposisjonens avsnitt 2.

2. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Erik Dalheim, Kjell Engebretsen, Laila Kaland, Berit Brørby Larsen, Tore Nordtun, Bjørnar Olsen og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, fra Senterpartiet, Magnhild Meltveit Kleppa, Per Olaf Lundteigen og Gudmund Restad, fra Høyre, Harald Ellefsen, Per-Kristian Foss og Erna Solberg, fra Kristelig Folkeparti, Odd Holten og Einar Steensnæs, fra Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen og Eilef A. Meland, fra Venstre, Lars Sponheim, fra Rød Valgallianse, Erling Folkvord, og representanten Stephen Bråthen, viser til at overenskomsten mellom Sør-Afrika og Norge bygger på det mønster for bilaterale avtaler som er utarbeidet av OECD. Komiteen har merket seg at avtalen inneholder enkelte avvik fra denne mønsteravtalen. Blant annet har avtalen bestemmelser om virksomhet og arbeid utenfor kysten, tilsvarende slike som finnes i mange skatteavtaler Norge har inngått de senere år. Videre er det inntatt en del spesielle regler som følge av at Sør-Afrika for tiden benytter kildeprinsippet ved beskatning av inntekter, som innebærer at Sør-Afrika i stor utstrekning utelukkende beskatter inntekter som har sin kilde i Sør-Afrika. Dette i motsetning til Norge og de fleste land Norge har skatteavtale med, som benytter globalinntektsprinsippet. Etter globalinntektsprinsippet er en person bosatt i Norge skattepliktig hit for all inntekt, uansett hvor inntekten skriver seg fra.

       Komiteen gir sin tilslutning til Regjeringens forslag til overenskomst med Sør-Afrika.

3. Komiteens tilråding

     Komiteen viser til proposisjonen og det som står foran og rår Stortinget til å fatte slikt

vedtak:

       Stortinget samtykker i at Norge setter i kraft en overenskomst mellom Kongeriket Norge og Republikken Sør-Afrika til unngåelse av dobbeltbeskatning og forebyggelse av skatteunndragelse med hensyn til skatter av inntekt, undertegnet i Cape Town den 12. februar 1996, i samsvar med et forslag fremlagt i St.prp. nr. 76 (1995-1996).

Oslo, i finanskomiteen, den 11. juni 1996.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, Eilef A Meland, Per-Kristian Foss,
leder. ordfører. sekretær.