1. Sammendrag

       I dokumentet fremmes følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om en tilføyelse i arbeidsmiljøloven § 46 nr. 4, slik at tredelt turnusarbeid, når arbeidet er fordelt på to dagskift og ett nattskift, likestilles med helkontinuerlig skiftarbeid. »

       Forslagsstillerne viser til at i omsorgssektoren arbeider mange tredelt turnus, i toskiftsordninger og i faste kvelds- og nattevaktsordninger. Tredelt turnus, som er den mest belastende av disse ordningene, er betegnelsen på den arbeidstidsordningen der døgnet er delt i tre, hvor vaktene til den enkelte arbeidstaket skifter fra dag til kveld til natt og hvor arbeidstakerne arbeider fast hver 3. lørdag og søndag. Arbeidere som går i tredelt turnus er, i likhet med de som arbeider helkontinuerlig skift, ekstra belastet i forhold til øvrige skift-/turnusarbeidere.

       I dokumentet vises det til at arbeidsmiljøloven hittil har fungert diskriminerende med tanke på at arbeidstakere i helse- og omsorgssektoren som arbeider tredelt turnus i lovens forstand, har hatt lengre arbeidstid enn arbeidstakere i helkontinuerlige skiftordninger i industrien. Dette til tross for at forskning viser at belastningene er like store for disse gruppene. Forslagsstillerne peker på at skillet mellom døgnkontinuerlig turnusarbeid og helkontinuerlig skiftarbeid er et tradisjonelt og urimelig skille mellom kvinnearbeid og mannsarbeid.

       Forslagsstillerne viser til at kommunal- og arbeidsdepartementet antyder at om lag 40.000 arbeidstakere har døgnkontinuerlig skiftarbeid. Omfanget av tredelt turnusarbeid er betydelig mindre.

       I dokumentet slås det fast at ved å redusere arbeidstiden for helsearbeidere med de mest belastende arbeidstidsordningene kan det oppnås betydelige samfunnsøkonomiske besparelser. Det vises til at sykefraværet blant turnusarbeidere er høyere enn blant dagarbeidere, et økende antall turnusarbeidere får belastningslidelser, en høy andel av pleiepersonalet arbeider deltid, og det er høy turnover blant sykepleiere.

       Videre pekes det i dokumentet på at den urimelige forskjellsbehandlingen må utjevnes, hvilket også vil være et betydelig skritt på veien for å redusere arbeidsbelastningen i kvinnedominerte yrkesgrupper.