13. Kirken i de samiske områdene

13.1 Sammendrag

       Hovedtyngden av tiltak spesielt rettet mot den samiske befolkning skjer fortsatt i de nordsamiske områdene. Tiltakene er i hovedsak kanalisert gjennom Samisk Kirkeråd, men også fra Nord-Hålogaland bispedømmekontor og fra Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet er det iverksatt tiltak.

       De kirkelige organer må samlet drøfte hvilke konsekvenser språkreglene får for de forskjellige kirkelige organer, og hvordan organene skal settes i stand til å møte oppgavene. Den vanlige språkopplæringen av prester og kateketer vil fortsette som før.

       Samisk Kirkeråd er oppnevnt i 1993 etter vedtak i Kirkemøtet, og rapporterer til Kirkemøtet.

       Med opprettelsen av Samisk kirkeråd har Den norske kirke fått et representativt organ som kan fremme og følge opp tiltak for samisk kirkeliv. Kirkemøtene har vedtatt at samisk kirkeliv skal være et satsningsområde. De økonomiske midlene Kirkemøtet disponerer i denne sammenheng, blir kanalisert til og gjennom Samisk kirkeråd.

       Ny lov om Den norske kirke (kirkeloven) trer i kraft fra 1. januar 1998. Loven innfører et krav om at det skal være samisk representasjon i de tre nordligste bispedømmerådene, henholdsvis et nord-, lule-, og sørsamisk medlem. Loven utvider dessuten antallet representanter på Kirkemøtet slik at man skal være sikret representasjon fra Samisk Kirkeråd dersom Kirkerådet selv gjør vedtak om det.

13.2 Komiteens merknader

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, har merket seg at med opprettelsen av Samisk kirkeråd har Den norske kirke fått et representativt organ som kan fremme og følge opp tiltak for samisk kirkeliv, og at det ved ikrafttredelsen av ny lov om Den norske kirke (kirkeloven) fra 1. januar 1998, er innført et krav om at det skal være samisk representasjon i de tre nordligste bispedømmerådene.

       Flertallet viser til at Regjeringen vil legge til rette for å styrke samisk kirkeliv i Den norske kirke.

       Flertallet vil påpeke at det er gledelig at Det nye testamentet nettopp er utgitt på nordsamisk. Flertallet forutsetter at arbeidet med å gjøre hele Bibelen tilgjengelig i en moderne språkform blir en prioritert oppgave.

       Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sine generelle merknader og mener at så lenge vi har en statskirkeordning i Norge må det også i denne sak være en lik behandling av alle som er tilsluttet Den norske kirke.