Vedlegg 1

Brev fra kontroll- og konstitusjonskomiteen til Samferdselsdepartementet, datert 18. mars 1998:

Ad. Dok.nr.3:11 (1996-1997) - Riksrevisjonens antegnelse vedrørende planlegging, prosjektering og gjennomføring av broprosjektet Nordhordlandsbroen (tidligere Salhusbroen)

       Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har som kjent Dok.nr.3:11 (1996-1997) til behandling.

       Komiteen ønsker i denne forbindelse nærmere redegjort for hva Samferdselsdepartmentet har gjort når det gjelder følgende uoppklarte forhold:

       Utvalget mot flytebru over Salhusfjorden sendte den 16. mars 1987 et brev til hhv. statsministeren, samferdselsministeren, fiskeriministeren, miljøvernministeren og landbruksministeren. I brevet kommer det fram opplysninger om sterk stigning i prisen for betongkonstruksjoner. Bl.a. blir det hevdet at prisen på betongbruer har steget fra 50.000 kroner til 80.000 kroner pr. brumeter. Utvalget viste videre til at Vegdirektoratets priser ikke var oppdaterte, og at flytebruløsningen ville bli 165 mill. kroner dyrere enn planlagt. Vegdirektoratet har ikke tatt hensyn til prisstigningen i kostnadsoverslaget som presenteres for Samferdselsdepartementet i skriv av 16. januar 1987.

       Kontroll- og konstitusjonskomiteen ønsker derfor en redegjørelse fra Samferdselsdepartementet om hvilken vurdering departementet gjorde av disse opplysninger. Dersom departementet ikke foretok noen vurdering av opplysningene, ønsker komiteen en redegjørelse for hvorfor opplysningen ikke ble underlagt noen vurdering.

       På bakgrunn av komiteens fremdrift i saken bes det om snarlig tilbakemelding.