9. Informasjonsteknologi

9.1 Viktige utviklingstrender

       Forsvaret har gjennom årene anskaffet og utviklet en rekke elektronisk baserte informasjonssystemer. Mange av Forsvarets systemer overlapper hverandre. Til tross for at Forsvaret bruker betydelige midler på informasjonsteknologi, har Forsvarets informasjonssystemer hittil ikke bidratt nok til å øke effektiviteten i virksomheten.

       Den teknologiske utviklingen i sivil elektronikk og informasjonsteknologi ventes å fortsette med formidabel hastighet. Økt bruk av informasjonssystemer gjør samtidig mange sektorer i samfunnet avhengig av at disse systemene fungerer. Nye ledelsessystemer basert på utstrakt bruk av informasjonsteknologi vil påvirke militære operasjoner på en gjennomgripende måte.

9.2 Overordnede krav

       Forsvarets bruk av informasjonsteknologi må framfor alt dekke Forsvarets behov for informasjon, og informasjonsbehovet kan grovt sett grupperes ut fra behovene knyttet til ledelse av henholdsvis krigs- og fredsorganisasjonen. For ledelse av militære operasjoner vil all informasjon som bygger opp situasjonsforståelsen og understøtter selve ledelsen av operasjonene, stå sentralt.

       Det er en forutsetning at informasjonssystemene i Forsvaret må kunne utveksle informasjon med andre deler av totalforsvaret, våre allierte og internasjonale organisasjoner. For å bidra til nødvendig samordning i Forsvaret skal det utvikles et sett med helhetlige krav til Forsvarets informasjonssystemer, samtidig som forståelsen for informasjonsteknologiens muligheter i utviklingen av Forsvaret må styrkes.

       Etter hvert som samfunnets avhengighet av elektroniske informasjonssystemer øker, øker også behovene for å beskytte disse systemene på en forsvarlig måte. Det er et mål at viktige informasjonssystemer i samfunnet må fungere tilfredsstillende i fred så vel som i krise og krig. Samtidig pekes det i meldingen på at standardisering og gjenbruk blir en stadig viktigere del av arbeidet med å utvikle informasjonssystemet.

9.3 Tiltak i perioden 1999-2002

       Perioden 1999-2002 vil bli preget av IT-prosjekter på tvers av forsvarsgrenser og våpensektorer. På visse områder er Forsvaret allerede i gang med å utvikle felles systemer for hele organisasjonen.

       Følgende tiltak skal gjennomføres i perioden:

- Etablering av en standard for helhetlige krav til informasjonssystemene i Forsvaret (Forsvarets basiskonfigurasjon). En slik standard vil bety at hele organisasjonen på sikt får systemer som om nødvendig kan « snakke » sammen. Denne satsingen må imidlertid ses i et lengre tidsperspektiv enn de kommende fire år, men i løpet av perioden skal standarden innføres for de høyest prioriterte systemene.
- Sterkere fokus på kunnskap om informasjonsteknologi ved Forsvarets skoler. Sammen med personalpolitiske tiltak skal dette bidra til å styrke Forsvarets kompetanse på IT-området.
- Videreutvikling av den overordnede styring og koordinering av IT-prosjekter i Forsvaret for å sikre at felles satsinger får nødvendig prioritet.
- Prioritering av forskning og utvikling som styrker kunnskapen om sårbarhet og sikkerhet i informasjonssystemene.
- Avklaring av hvordan Forsvaret skal forholde seg til utviklingen i det frie telemarkedet.

9.4 Komiteens merknader

       Komiteen viser til at satsingen på informasjonsteknologi i Forsvaret hittil ikke har vært gjennomført innenfor en helhetlig ramme. IT-systemene tar sjelden utgangspunkt i Forsvarets samlede behov for informasjon, men er mer rettet mot enkeltområder i den daglige virksomheten. Totalforsvarperspektivet er i praksis blitt tillagt liten vekt i utbyggingen av militære og sivile informasjonssystemer. Innsatsen hittil har heller ikke bidratt nok til å øke effektiviteten i Forsvaret.

       Komiteen er derfor enig med departementet i at den videre IT-satsingen må vurderes nøye på grunnlag av de erfaringer som er gjort.

       Komiteen viser til meldingens beskrivelse av framtidens operative militære ledelsessystemer og de overordnede krav som må stilles til IT-utviklingen knyttet til informasjonsbehov, samvirke og samarbeid, helhet, kompetanseoppbygging, sårbarhet og sikkerhet, standardisering og gjenbruk.

       Komiteen slutter seg til de konkrete tiltak som er planlagt gjennomført i perioden 1999-2002 og forutsetter at Forsvaret på alle nivåer er aktivt med i det arbeid som nå pågår i det offentliges regi for å unngå de problemer på dataområdet som er varslet ved overgangen til et nytt årtusen.