Innstilling fra kommunalkomiteen om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 57/1999 av 30. april 1999 om endring av EØS-avtalens vedlegg XVIII (Helse og sikkerhet på arbeidsplassen, arbeidsrett, og lik behandling av kvinner og menn)

Til Stortinget

1. Sammendrag

1.1 Bakgrunn

I proposisjonen viser Utenriksdepartementet til at EØS-komiteens beslutning nr. 57/1999 av 30. april 1999 gjelder innlemmelse i EØS-avtalen av rådsdirektiv 98/50/EF om endring av direktiv 77/187/EØF om tilnærmelse av medlemsstatenes lovgivning om ivaretakelse av arbeidstakernes rettigheter i forbindelse med overdragelse av foretak, bedrifter eller deler av bedrifter. For Norges del ble beslutningen tatt med forbehold om Stortingets samtykke, da gjennomføring av direktivet i norsk rett vil kreve endringer i norsk lov.

Direktivet om virksomhetsoverdragelse ble vedtatt i EUs Råd 29. juni 1998. EØS-komiteens beslutning og rådsdirektivet i norsk oversettelse følger som trykte vedlegg til proposisjonen.

Direktivet er et minimumsdirektiv og er derfor ikke til hinder for at medlemsstatene fastsetter regler om arbeids- og ansettelsesvilkår som er gunstigere for arbeidstakerne.

Direktivet endrer direktiv 77/187/EØF i lys av virkningene av det indre marked, tendensene i medlems-statenes lovgivning når det gjelder redning av virk-somheter i økonomiske vanskeligheter, EF-dom-stolens rettspraksis, Rådets direktiv 75/129/EØF av 17. februar 1975 om tilnærmelse av medlemsstatenes lovgivning vedrørende masseoppsigelser og den lovgivning som allerede gjelder i de fleste medlemsstater. I proposisjonen er det gitt en oversikt over de av direktivets artikler som er nye i forhold til direktiv 77/187/EØF.

1.2 Forholdet til norsk rett

Direktiv 77/187/EØF, som direktiv 98/50/EF endrer, er gjennomført i arbeidsmiljøloven kapittel XIIA, §§ 73A til 73E. I hovedtrekk er det minimumsreglene som er gjennomført. Det ble imidlertid innført en regel om solidaransvar mellom overdrager og erverver som går lenger enn direktivets minimumskrav. I det nye direktivet er det ikke foretatt endringer på dette området.

I forarbeidene til gjennomføringsloven er det i samsvar med EF-domstolens praksis gjort unntak fra reglene ved overføring av virksomhet som skjer etter konkursåpningstidspunktet.

Det vil være nødvendig å foreta endringer i arbeidsmiljøloven for å gjennomføre direktiv 98/50/EF i norsk rett. Arbeidsmiljøloven kapittel XIIA om virksomhetsoverdragelse må presiseres med hensyn til virkeområdet for reglene når det gjelder overdragelse innenfor offentlig sektor, eller overdragelse fra eller til offentlig sektor. Reglene om informasjon til og drøfting med arbeidstakerne og vern av tillitsvalgte vil medføre behov for presiseringer i arbeidsmiljøloven.

1.3 Administrative og økonomiske konsekvenser

Konsekvensene av å gjennomføre direktivet vil bli av begrenset omfang. Forslaget innebærer at virksomhetsreglene vil komme til anvendelse i noen flere situasjoner enn etter gjeldende regler. For øvrig vil gjennomføringen ikke medføre administrative eller økonomiske konsekvenser av betydning.

1.4 Konklusjon og tilråding

Etter Kommunal- og regionaldepartementets vurdering vil innlemmelse av direktivet i EØS-avtalen ytterligere bedre arbeidstakeres vern, herunder behov for informasjon og konsultasjon, i forbindelse med virksomhetsoverdragelse. Utenriksdepartementet slutter seg til dette.

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Sylvia Brustad, Odd Eriksen, Aud Gaundal, Leif Lund og Signe Øye, fra Fremskrittspartiet, Torbjørn Andersen og Lodve Solholm, fra Kristelig Folkeparti, Olaf Gjedrem og Ivar Østberg, fra Høyre, Sverre J. Hoddevik og Erna Solberg, fra Senterpartiet, Inga Kvalbukt, og fra Sosialistisk Venstreparti, Karin Andersen, tar til etterretning redegjørelsen i proposisjonen. Komiteen viser til utenriksministerens svarbrev av 21. oktober 1999 vedrørende spørsmål fra stortingsrepresentant Karin Andersen. Brevet er inntatt som vedlegg til innstillingen.

3. Utenrikskomiteens merknader

Komiteens utkast til innstilling ble 22. oktober 1999 oversendt utenrikskomiteen til uttalelse. Utenrikskomiteen uttaler følgende i brev av 26. oktober 1999:

«Under henvisning til kommunalkomiteens brev av 22. oktober 1999 meddeles herved at utenrikskomiteen ikke har merknader til utkast til innstilling.»

4. Komiteens tilråding

Komiteen har ellers ingen merknader, viser til proposisjonen og ber Stortinget om å gjøre følgende

vedtak:

Stortinget samtykker til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 57/1999 av 30. april 1999 om endring av EØS-avtalens vedlegg XVIII (Helse og sikkerhet på arbeidsplassen, arbeidsrett, og lik behandling av kvinner og menn).

Vedlegg: Brev fra Utenriksdepartementet v/utenriksministeren til stortingsrepresentant Karin Andersen, datert 21. oktober 1999

Jeg viser til ditt brev av 18. oktober 1999 der du stiller spørsmål om konsekvensene for arbeidstakernes vern av rådsdirektiv 98/50/EF om virksomhetsoverdragelse.

Direktivets bestemmelser vil totalt sett styrke arbeidstakernes vern. Ingen enkeltbestemmelser i direktivet vil gi arbeidstakerne et dårligere vern, og det vil på flere områder gjøre rettstilstanden klarere. Bl.a. vil arbeidstakernes rettigheter knyttet til informasjon og drøfting også gjelde ved overdragelse i forbindelse med konkurs.

Oslo, i kommunalkomiteen, den 26. oktober 1999

Sylvia Brustad

leder

Aud Gaundal

ordfører

Erna Solberg

sekretær