1. Sammendrag

Regjeringen har lagt fram saken om etablering av IT- og kunnskapssenter for Stortinget ved flere anledninger.

Stortinget har tidligere behandlet saken ved en rekke anledninger og senest i Innst. S. nr. 244 (1998-1999). I Innst. S. nr. 232 (1997-1998) hadde flertallet i næringskomiteen bl.a. følgende merknad:

«Komiteen støtter at det etableres kunnskapsintensiv næringsvirksomhet på Fornebu og at det utvikles konkurransedyktig IT-senter på området.»

Videre har Stortinget bl.a. vedtatt at staten deltar som medeier i det felles selskapet som skal utvikle og gjennomføre planene om et IT- og kunnskapssenter på Fornebu.

I utgangspunktet var det sju interessenter som deltok i plankonkurransen om etablering av et IT- og kunnskapssenter på Fornebu. Evalueringsprosessen viste at tre av tilbudene skilte seg ut som de sterkeste. Det var tilbudene fra Nettverk Fornebu (NF) AS, IT Fornebu AS og Fornebu Technoport. Regjeringen oppnevnte 21. juni 1999 en bredt sammensatt forhandlingsdelegasjon til å innlede forhandlinger med de tre interessentene om etablering av et IT- og kunnskapssenter på Fornebu. I sluttfasen av de innledende forhandlingene, slo to av interessentene seg sammen (IT Fornebu AS og Fornebu Technoport) og dannet konstellasjonen IT Fornebu Technoport (ITFT).

Regjeringen har på bakgrunn av de fremsatte tilbudene fra NF og ITFT, besluttet at statens interesser best ivaretas gjennom parallelle sluttforhandlinger med begge interessentene.

Visjonene til NF og ITFT er forskjellige. Et hovedelement i NFs visjon er samspillet mellom forskning, utdanning og næringsutvikling, med det siste som tyngdepunkt. Spesielt vil NF satse på elektronisk distribusjon og handel. ITFT vil både utvikle et kunnskapsbasert næringsliv og gjøre Norge til markedsleder i Europa innen utvikling, bruk og salg av elektroniske læringsprodukter og -tjenester.

Regjeringens forutsetninger for sluttforhandlingene er at staten skal sikres varig kontroll i de policy-skapende organer i tilknytning til IT- og kunnskapssenteret. Videre forutsetter Regjeringen at arealet i det/de felles selskap maksimalt skal omfatte 316 dekar, som er tilstrekkelig for utdanning, forskning, nærings- og inkubatorvirksomhet, og som er det areal staten har til disposisjon for et IT- og kunnskapssenter på Fornebu. Statens bidrag til det/de felles selskap skal skje gjennom kontantinnskudd.

I forbindelse med planleggingen av et IT- og kunnskapssenter oppnevnte Arbeids- og administrasjonsdepartementet sommeren 1999 en uavhengig takstnemnd til å taksere de aktuelle eiendommene på Fornebu.

Regjeringen ønsker at staten aktivt skal medvirke til å realisere visjonen om å skape et internasjonalt IT- og kunnskapssenter på Fornebu gjennom selskapsdannelser i fellesskap med private aktører. Visjonen er å skape et IT- og kunnskapssenter hvor kunnskapsintensivt næringsliv knyttes tett opp til universiteter og høyskoler. Det skal skapes et miljø for næringsrettet innovasjon hvor internasjonalisering står sentralt, bl.a. gjennom etablering av en inkubatorfunksjon.

Forslag til avtale om opprettelse av felles selskap mellom staten og private for etableringen av et IT- og kunnskapssenter på Fornebu vil bli lagt frem for Stortinget i en særskilt proposisjon når forhandlingsresultatet foreligger.