Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 36/2000 av 31. mars 2000 om EFTA-landenes deltakelse i EUs aktivitet for opphold i andre europeiske land som ledd i yrkesrettet ­vekselopplæring, herunder læretid ("European Pathways"), (2000-2004)

Til Stortinget

Sammendrag

Proposisjonen gjelder godkjenning av EØS-komiteens beslutning om deltakelse i perioden 2000-2004 i EUs aktivitet for opphold i andre europeiske land som ledd i yrkesrettet vekselopplæring, herunder læretid ("European Pathways"). Stortingets samtykke er nødvendig, ettersom deltakelsen innebærer økonomiske forpliktelser. Den norske kontingenten vil utgjøre ca. 1,8 pst. av totalrammen, eller ca. 1,1 mill. kroner for hele perioden. I tillegg trengs midler til drift av ordningen nasjonalt.

Programmet er ment å fremme europeisk mobilitet i yrkesopplæringen på alle utdanningsnivåer og for alle aldre. Ordningen skal bidra til at innholdet i praksisperioder i et annet land blir bedre synlig og tilgjengelig ved at dette kan dokumenteres innenfor en felles europeisk ramme. Utplasseringene skal utgjøre en integrert og godkjent del av yrkesopplæringen i hjemlandet. Den ansvarlige utdanningsinstitusjonen og partneren i vertslandet definerer i samarbeid opplæringens innhold, kompetansemål, varighet og oppfølging. Som en frivillig ordning kan et såkalt "Europass Training"-dokument utstedes. Dette vil vise hvilken opplæring vedkommende har gjennomgått, men ikke erstatte formell godkjenning av utdanning i Norge. Et organ for koordinering og gjennomføring på nasjonalt nivå må oppnevnes i samarbeid med partene i arbeidslivet og aktuelle organisasjoner som er involvert i opplæring i arbeidslivet.

Departementet mener ordningen vil være i tråd med norske utdannings- og næringspolitiske interesser. Utplasseringer vil bidra til kompetanseheving for dem som reiser ut, bedrede kontakter mellom norske og utenlandske miljøer og til at norsk utdanning blir bedre kjent i utlandet. Samtidig kan det stimulere flere norske bedrifter til å ta imot personer fra andre land som ønsker praksisopphold her, og på den måten gjøre utenlandsk utdanning og kompetanse bedre kjent i Norge.

Utkast til innstilling har vært forelagt utenrikskomiteen, som ikke har merknader til saken.

Komiteens tilråding

Komiteen har ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget gir samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 36/2000 av 31. mars 2000 om EFTA-landenes deltakelse i EUs aktivitet for opphold i andre europeiske land som ledd i yrkesrettet vekselopplæring, herunder læretid ("European Pathways"), (2000-2004).

Oslo, i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, den 25. mai 2000

Ranveig Frøiland

leder og ordfører

Rune E. Kristiansen

sekretær