3. Beredskap og vakt

Regjeringen foreslår at det opprettes følgende veterinære vaktordninger for å dekke framtidas behov for veterinær beredskap utenom ordinær arbeidstid:

  • – klinisk vakt

  • – spesialistvakt

  • – offentlig vakt

En vel fungerende klinisk veterinærtjeneste er nødvendig for at alvorlige dyresjukdommer, akutte dyrevernsaker og ulovlig import av dyr blir oppdaget og meldt så raskt som mulig og avgjørende for en god forvaltningsmessig handtering av sakene. Myndighetene har derfor også en klar interesse av at det er etablert gode vaktordninger for kliniske tjenester utenom ordinær arbeidstid.

En døgnkontinuerlig beredskap for offentlige veterinære oppgaver er en forutsetning for at Norge skal kunne overholde forpliktelser nedfelt i internasjonale avtaler (bl.a. EØS-avtalen) og for at landet i framtiden skal kunne bevare sin gode dyrehelse og matvaretrygghet. Den samlede framtidige beredskapen må derfor fortsatt dekke statens behov for tilfredsstillende forvaltningskompetanse og dyreeiernes behov for kompetent hjelp til syke og skadde dyr.

Statens dyrehelsetilsyn får ansvaret for å organisere både offentlig og klinisk vakt i alle områder av landet.

Deltakelse i vakt bør i prinsippet skje på frivillig basis ut fra Regjeringens oppfatning om at praktiserende veterinærer bør sørge for å betjene sitt klientell også utenom ordinær arbeidstid. Det bør tilstrebes at alle veterinærer som har praksis i husdyrbruket på dagtid også deltar i en vaktordning. Departementet fremmer imidlertid forslag om at hjemmel til å kunne pålegge vakt tas inn i den nye loven. Dette er en sikkerhet i tilfelle vaktordningen ikke skulle fungere på frivillig basis i spesielle områder. Departementet foreslår videre å organisere en egen vakt som kun skal ivareta offentlige forvaltningsoppgaver. Denne vakten kommer i tillegg til vakt for behandling av sjuke dyr. Forvaltningsvaktene betjenes ved at hver distriktsveterinær på vakt dekker flere distrikter. I tillegg er det behov for vakt på hvert fylkesveterinærkontor og i sentralforvaltningen i Statens dyrehelsetilsyn. Denne vaktordningen sikrer at den offentlige vakten alltid er betjent av personell med kompetanse i offentlig forvaltning og ivaretar internasjonale krav til habilitet og troverdighet.