3. Forslag fra mindretall

Forslag fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 1

Det henstilles til Regjeringen å utrede spørsmålet om at alle kantiner som drives av staten eller som leverer tjenester til staten, skal tilby økologisk mat og rettferdig kaffe som en del av sitt varesortiment.

Forslag 2

Stortinget ber Regjeringen legge frem en plan for hvordan forskningen på de miljø- og helsemessige følgene av matvarer produsert ved hjelp av genmodifiserte produkter kan intensiveres, i forbindelse med Statsbudsjettet 2001. Det forutsettes at dette skjer i samarbeid med internasjonale forskningsmiljøer.

Forslag 3

Stortinget ber Regjeringen skjerpe det norske regelverket for merking av genmodifisert mat i tråd med EUs regelverk.

Forslag 4

Stortinget ber Regjeringen legge fram forslag om sporbarhetsmerking av matvarer.

Forslag fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 5

Stortinget ber Regjeringen legge frem et forslag om et midlertidig forbud mot matvarer basert på genmodifiserte produkter for en periode på 10 år. Et slikt moratorium bør konkret omfatte:

  • – Forbud mot all dyrking av genmat og genfôr i Norge, med unntak av utsetting av genmodifiserte organismer i forsøksfelt.

  • – Forbud mot import og salg av genmat og genfôr.

Forslag 6

Stortinget ber Regjeringen sørge for at all økologisk matproduksjon må selges og markedsføres som økologiske varer overfor forbrukerne.

Forslag 7

Stortinget ber Regjeringen endre rutinene og organiseringen av kontrollen med frukt og grønnsaker, slik at varepartier som inneholder helsefarlige mengder rester etter plantevernmidler ikke når forbrukermarkedet.

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Forslag 8

Det etableres et forbrukerinteressetilsyn. Dette organiseres som et selvstendig forvaltningsorgan, med et eget styre som er ansvarlig for å følge opp forbrukertilsynets drift.

Forslag 9

Det etableres en ordning der Markedsrådet er klageinstans også når det gjelder Konkurransetilsynets avgjørelser.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 10

Stortinget ber Regjeringen legge fram et forslag til hvordan den offentlige forbrukerinformasjonen kan styrkes og organiseres.

Forslag 11

Stortinget ber Regjeringen sørge for at den uavhengige forbrukerinformasjonen i hovedsak ses som et forbrukerpolitisk virkemiddel og ikke som et inntektsbringende tiltak.