Innstilling frå kommunalkomiteen om forslag frå stortingsrepresentantane Karin Andersen og Hallgeir H. Langeland om å fremja ei tilleggsmelding til St.meld. nr. 39 (1999-2000) om olje- og gassverksemda som skal retta spesiell merksemd på oljearbeidarane sine vilkår og på helse-, miljø- og sikkerhetsaspekt ved arbeid knytta til norsk sokkel

Til Stortinget

Samandrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen fremme en tilleggsmelding til meldingen om olje- og gassvirksomheten (St.meld. nr. 39 (1999-2000)) som retter spesiell oppmerksomhet på oljearbeidernes vilkår og på helse-, miljø- og sikkerhetsaspekter ved arbeid knyttet til norsk sokkel."

I dokumentet vises det til at temaet helse, miljø og sikkerhet er omhandlet i St.meld. nr. 39 (1999-2000) om olje- og gassvirksomheten. Men det er fortsatt behov for å gå grundigere inn i en del konkrete problemstillinger sett fra arbeiderens synsvinkel. Streiken i år med krav om lavere pensjonsalder er eksempel på et slikt tema som bør belyses nærmere. Det har fra ulike parter vært reist ulike spørsmål knyttet til helse, miljø og sikkerhet, uten at det har blitt foretatt en grundig gjennomgang av enkeltsakene og helheten. Det er derfor nødvendig å få en tilleggsmelding som foretar en helhetlig gjennomgang av temaet, en gjennomgang med fokus på oljearbeiderens vilkår og derved på forhold knyttet til helse-, miljø- og sikkerhetsaspekter ved arbeid knyttet til norsk sokkel. Dette i tillegg til de elementer som tas opp i selve meldingen om olje- og gassvirksomheten. Når det gjelder forhold som knytter seg spesielt til dykkernes vilkår, vises det til at Stortinget nylig har vedtatt gransking av denne virksomheten, og denne yrkesgruppens spesielle problematikk anses å bli ivaretatt der.

Informasjon fra Oljedirektoratet og innspill fra andre grupper, gjør det nødvendig å sette fokus på helse-, miljø- og sikkerhetsaspektet enda sterkere enn det meldingen gjør.

I dokumentet utdypes følgende områder hvor det er knyttet ulike helse-, miljø- og sikkerhetsaspekter til det å være oljearbeider offshore: helikoptervirksomheten, arbeidsrelaterte sykdommer, pensjonsalder, 12 timers daglig arbeidstid, bruk av overtid, nattarbeid, hviletid, regelverksendringer, bruk av helsefarlige produkter, støy, gasslekkasjer og tilsynsaktiviteten.

Merknader frå komiteen

Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, leiaren Berit Brørby, Odd Eriksen, Aud Gaundal, Einar Johansen og Leif Lund, frå Framstegspartiet, Torbjørn Andersen og Lodve Solholm, frå Kristeleg Folkeparti, Ruth Stenersen og Anita Apelthun Sæle, frå Høgre, Sverre J. Hoddevik og Erna Solberg, frå Senterpartiet, Magnhild Meltveit Kleppa, og frå Sosialistisk Venstreparti, Helge Bjørnsen, viser til at forslaget er oversendt kommunal- og regionalministeren til uttale. Ho har i brev til komiteen av 25. oktober 2000 varsla at ho vil utarbeida ei eiga stortingsmelding om forhold knytta til helse, miljø og tryggleik for oljearbeidarar. Komiteen er samd i ei slik vurdering.

Komiteen viser vidare til at det både frå forslagsstillarane og frå statsråden er nemnt viktige tema som bør ha sin plass i ei slik melding. Komiteen legg til grunn at det vert ivareteke. Komiteen vil elles spesielt peika på følgjande tema:

  • – Aldring av personell

  • – Aldring av innretningar

  • – Vedlikehald

  • – Endringsprosessar

  • – Overvaking av tryggleiksnivå

  • – Miljøomsyn

  • – Arbeidstakarmedverknad

  • – Tilsynsstyresmaktene sine oppgåver

Komiteen merkar seg at forslagsstillarane ber om ei tilleggsmelding til St.meld. nr. 39 (1999-2000), medan statsråden ser føre seg ei melding knytta til ei ny stortingsmelding om olje -og gasspolitikken.

Komiteen meiner at det hastar med eit sterkare søkelys på helse, miljø og tryggleik på sokkelen.

Fleirtalet i komiteen, medlemene frå Framstegspartiet, Kristeleg Folkeparti, Høgre, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, vil difor be om at ei stortingsmelding blir utarbeidd snarleg og slik at Stortinget kan handsama ho hausten 2001.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet har fått opplyst fra kommunal- og regionalministeren at en slik stortingsmelding skal fremlegges allerede høsten 2001. Disse medlemmer mener dette er tilfredsstillende, tatt i betraktning det omfang det forventes at meldingen vil få.

Komiteen er kjend med at det er planar om ei omlegging av beredskapen. Komiteen føreset at det ikkje i mellomtida blir gjort endringar som kan føre til ei svekking av tryggleiken. Dette gjeld både beredskapen internt på plattform og eksternt i form av fartøy og helikopter.

Komiteen er tilfreds med at Justisdepartementet nå vil leggja fram ei stortingsmelding om redningshelikopterberedskapen i løpet av vårsesjonen 2001, slik justisministeren signaliserte i svaret sitt på spørsmål i spørjetimen den 25. oktober 2000.

På bakgrunn av dette vil komiteen tilrå at Dokument nr. 8:90 (1999-2000) vert vedlagt protokollen.

Merknader frå energi- og miljøkomiteen

Komiteen sitt utkast til innstilling blei 23. november 2000 oversendt energi- og miljøkomiteen til uttale. Energi- og miljøkomiteen uttaler følgjande i brev av 27. november 2000:

"Komiteen slutter seg til de vedtak som tilrås i innstillingen, og ser positivt på at en stortingsmelding om forhold knyttet til helse, miljø og sikkerhet på norsk sokkel blir behandlet i Stortinget høsten 2001."

Tilråding frå komiteen

Komiteen har elles ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjera slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:90 (1999-2000) - forslag frå stortingsrepresentantane Karin Andersen og Hallgeir H. Langeland om å fremja ei tilleggsmelding til St.meld. nr. 39 (1999-2000) om olje- og gassverksemda som skal retta spesiell merksemd på oljearbeidarane sine vilkår og på helse-, miljø- og sikkerhetsaspekt ved arbeid knytta til norsk sokkel - vert vedlagt protokollen.

Oslo, i kommunalkomiteen, den 28. november 2000

Berit Brørby

leiar

Magnhild Meltveit Kleppa

ordførar

Erna Solberg

sekretær