2. Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Erling Brandsnes, Gunnar Breimo, Mimmi Bæivi, Karin Kjølmoen, Kjell Opseth og Rita Tveiten, fra Kristelig Folkeparti, Randi Karlstrøm og Jon Lilletun, fra Senterpartiet, lederen Morten Lund, og fra Venstre, Leif Helge Kongshaug, viser til at regjeringen Bondevik i St.prp. nr. 1 (1999-2000) foreslo at refusjonsordningen videreføres etter gjeldende innretning og støttesats, og at flertallet ikke hadde merknader til dette. Flertallet viser også til at regjeringen Stoltenberg i St.prp. nr. 1 (2000-2001) foreslår at refusjonsordningen videreføres også for 2001 med gjeldende innretning og støttesats. Refusjonsordningen ble innført i 1994 som en gjensidig forpliktelse mellom staten, sjømannsorganisasjonene og skipsfartens nærings­organisasjoner. Regelverket for ordningen ble også fastlagt i samarbeid mellom disse tre parter.

Flertallet forutsetter på denne bakgrunnen at det ikke skjer endringer i praktiseringen av refusjonsordningen som gjør at enkelte grupper fartøy tas ut av ordningen, og at forslaget om å redusere bevilgningen på kap. 943 post 70 ikke er knyttet til dette.

Flertallet viser for øvrig til merknader om refusjonsordningen i forbindelse med St.prp. nr. 1 (2000-2001).

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm og Terje Knudsen og fra Høyre, Ansgar Gabrielsen og Ivar Kristiansen vil avvise Regjeringens forslag om å redusere bevilgningen til ordningen og viser for øvrig til egne merknader i Budsjett-innst. S. nr. 8 (2000-2001).

Komiteen ser de andre endringene som i hovedsak å være oppfølging av tidligere forutsetninger, og har ingen merknader til disse.

Kap. 966 Støtte til skipsbygging

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre viser til egne merknader i Budsjett-innst. S. nr. 8 (1999-2000) og vil på denne bakgrunn motsette seg forslaget til bevilgning.