Brev fra Utenriksdepartementet til Venstres stortingsgruppe v/Leif Helge Kongshaug, datert 13. desember 2000

Spørsmål til departementet vedrørende stortingsproposisjon nr. 12 (2000-2001)

Det vises til brev fra Venstres stortingsgruppe datert 12. desember 2000 vedrørende st.prp. nr. 12 (2000-2001). Vedlagt følger svar på spørsmålene.

Svar på skriftlig spørsmål fra Venstres stortingsgruppe vedrørende St.prp. nr. 12 (2000-2001) Direktiv 94/36/EF, fargestoffdirektivet

  • 1. Det er vanskelig å si hvor mange som vil reagere med intoleranse/overfølsomhetsreaksjoner ved en utvidet bruk av azofargestoffer i Norge. Sannsynligvis vil personer med allergi, spesielt barn med en eller annen form for allergi kunne reagere. I Danmark der azofargestoffer har blitt brukt har en undersøkelse vist at 1-2% av skolebarna reagerte på en blanding av tilsetningsstoffer. Av disse igjen reagerte fem av seks på fargestoffer. I en annen studie av atopiske barn i alderen 4-15 år reagerte i underkant av 2% på tilsetningsstoffer. Under 1% reagerte ved eksponering for azofargestoffer. Det er en prevalens av atopikere på 23,9% i Danmark, og det har vært estimert at 0,1-0,2% av danske barn kan reagere på azofargestoffer. Det er i Norge lignende prevalens for atopi, og det er derfor sannsynlig at det forholder seg på omtrent samme måte som i Danmark.

  • 2. Norge er i ferd med å innføre krav til merking av uemballerte næringsmidler. Dette er produkter som for eksempel slikkerier og lignende som regnes å være spesielt relevante for azofargestoffer. SNT vil også gå ut med målrettet informasjon til allergiske barn. SNT, Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet, Folkehelsa og Norges astma og allergiforbund har utarbeidet informasjonsmateriell til leger, helsepersonell, pasienter og næringsmiddelbransjen om hvordan man bør forholde seg til allergi og overfølsomhet. I tillegg planlegger SNT å utarbeide faktaark, både elektronisk og i papirkopi slik svenskene gjorde da de implementerte direktivene.

  • 3. Nei, det har ikke vært tilfelle hittil. SNTs eksperter baserer sin vurdering på faglitteratur på området. Norge har i flere år argumentert for at man både i EUs vitenskapelige komité for næringsmidler (SCF), samt i Joint FAO/WHO Expert Committee for Food (JECFA) skal ta hensyn til overfølsomhetsreaksjoner ved risikovurderinger av tilsetningsstoffer. Norge har ikke fått gjennomslag for dette ennå, blant annet på grunn av mangelfull dokumentasjon omkring spørsmålet.