Bakgrunn

Regjeringen foreslo i statsbudsjettet for 2001 etablering av et statlig/privat investeringsselskap med en kapitalbase på 5 mrd. kroner. Statens innskudd ble foreslått til 2,45 mrd. kroner. Stortinget bevilget 2,45 mrd. kroner til et statlig/privat investeringsselskap på inneværende års budsjett. Samtidig vedtok Stortinget en anmodning til Regjeringen om å legge fram en sak for Stortinget om bl.a. organisering av investeringsselskap.

Regjeringen har funnet det hensiktsmessig å drøfte spørsmålene knyttet til organisering av investeringsselskap i en egen stortingsmelding. I forbindelse med arbeidet med meldingen har departementet hatt møter med private investorer, venturekapitalfond, institusjonelle investorer og tilretteleggere. Departementet har videre hatt møter med representanter for FoU-miljøer, forskningsparker, kommuner og fylkeskommuner samt virkemiddelapparatet. Disse innspillene er lagt til grunn for forslaget som fremmes i meldingen.

Å bygge opp sterke forsknings- og kompetansemiljøer er en sentral forutsetning for å holde på og tiltrekke internasjonale kunnskapsbedrifter og arbeidskraft med høy kompetanse. I en tid med sterke internasjonaliseringsprosesser er det vesentlig for norsk næringsliv å ha innflytelse over lokalisering av virksomheter og å videreutvikle norske kompetansefortrinn. I denne sammenheng blir plassering av hovedkontor meget viktig, fordi beslutninger, ressurser og kompetanse har en tendens til å bli sentralisert. Videre er man avhengige av sterke kapitalmiljøer som tenker strategisk og langsiktig og som i tillegg til kapital tilfører kompetanse, teknologi, markedskanaler og nettverk. Her har Norge en spesiell utfordring knyttet til å være et lite land med en relativt jevn formuesfordeling.

Det statlige engasjementet innenfor egenkapitalmarkedene bør fokuseres på områder der de private aktørene ikke i tilstrekkelig grad tilfører næringslivet risikovillig, langsiktig kapital og/eller nødvendig kompetanse og nettverk. En forutsetning for at norsk økonomi skal kunne utnytte de næringsklyngene som er sterke i dag og som kan bli sterke i framtiden, er at vi har kompetente eiermiljøer som evner å tenke langsiktig, som klarer å nyttiggjøre seg den kunnskap som utvikles i FoU-miljøene og se internasjonale ekspansjonsmuligheter. Det er først og fremst innenfor venturemarkedet det er behov for å styrke forvalter- og eiermiljøene. I tillegg kan det være behov for statlig medvirkning for å etablere fond innenfor private equity (PE). Den teoretiske begrunnelsen for statlig medvirkning i venturemarkedet er knyttet til informasjonsskjevhet mellom investor og gründer. En slik skjevhet vil kunne medføre at det investeres mindre i prosjekter i tidlig fase enn det som er ønskelig samfunnsøkonomisk. Ved å tilføre kapital og styrke forvaltermiljøene vil en slik ubalanse kunne reduseres.