Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jon Olav Alstad, Frank Willy Larsen, Liv Marit Moland, Oddbjørg Ausdal Starrfelt og Shahbaz Tariq, fra Kristelig Folkeparti, Modulf Aukan og Ola T. Lånke, fra Fremskrittspartiet, Per Roar Bredvold og Per Sandberg, fra Høyre, Trond Helleland, fra Senterpartiet, Anne Enger Lahnstein, og fra Sosialistisk Venstreparti, Ågot Valle, og representanten Inger Stolt-Nielsen, viser til at forslaget berører viktige problemstillinger, og er opptatt av å sikre et lovverk som hindrer misbruk av dominerende makt. Dette bør skje allment innenfor lovverket og ikke knyttet til en bestemt bransje. Det vises til brev fra Arbeids- og administrasjonsministeren av 29. mai 2001(vedlagt) der det redegjøres for at regjeringen alt har satt ned et eget utvalg for å gjennomgå hele konkurranselovgivningen og organiseringen av konkurranseapparatet. Det går frem av brevet at forslagsstillernes forslag om å likestille norsk lov med europeisk rett er en del av det arbeidet utvalget skal vurdere da dette omfattes av EØS-avtalen. Komiteen registrerer at utvalget skal utarbeide forslag til lovbestemmelser som vil gi norske myndigheter kompetanse til å håndheve EØS-avtalens konkurranse­regler på en effektiv måte innen 1. november 2001.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, har merket seg at arbeids- og administrasjonsministeren i sitt brev til komiteen datert 29. mai 2001 gir uttrykk for at departementet vil avvente Konkurranselovutvalgets innstilling før man tar stilling til lovendringer.Flertallet viser til at dette utvalget vil legge frem sitt forslag til ny konkurranselov i november 2002. Deretter skal dette på høring, før departementet kan legge frem sitt lovforslag. Det vil således gå flere år før en ny konkurranselov kan bli vedtatt og tre i kraft. Flertallet mener det uavhengig av arbeidet med en ny konkurranselov må være mulig å ta stilling til endringer i gjeldende lov nå, og fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til endringer i konkurranseloven i tråd med Dokument nr. 8:100 (2000-2001), slik at misbruk av dominerende stilling blir forbudt og kan påtales uten klage fra fornærmede part, og slik at retningslinjene for vurdering av forretningsnektelser blir rettslig bindende."

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti finner at forslagene alt er ivaretatt av Regjeringens initiativ og vil ikke bidra til å forsinke denne prosessen ytterligere.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Dokument nr. 8:100 (2000-2001) - forslag fra stortingsrepresentantene Anita Apelthun Sæle, Erna Solberg, Torbjørn Andersen, Magnhild Meltveit Kleppa, Karin Andersen og Terje Johansen om nærmere undersøkelser av konkurranseforhold med bakgrunn i situasjonen i dagligvaremarkedet - vedlegges protokollen."