Dokument nr. 8:146 (2001.2002), forslag fra stortingsrepresentantene Olav Akselsen, Audun Bjørlo Lyshakken og Rune J. Skjælaaen om tiltak for å opprettholde næringsvirksomhet og bosetting i Odda og Indre Hardanger

Kommunalkomiteen har på grunnlag av et forslag fra representantene Olav Akselsen, Audun Bjørlo Lysbakken og Rune J. Skjælaaen bedt kommunal  og regionalministeren vurdere ovennevnte forslag. Forslaget etterspør tiltak som kan stimulere til økt sysselsetting og bosetting i Odda og Indre Hardanger, og om å vurdere ulike former for tiltak som kan bidra til en eventuell utslippsfri, ny fabrikk ved Odda Smelteverk.

Det har over tid vært en vanskelig situasjon i Odda. Kommunen har hatt omstillingsstatus siden 1996, og har til nå mottatt totalt 17 millioner kroner fra omstillingsbevilgningen (kap. 552, post 56) som liggerunder KRD. Offentlige myndigheter lokalt/regionalt har bidratt med et tilsvarende beløp. Hovedmålsettingen med omstillingsarbeidet er å bidra til å skape nye, lønnsomme arbeidsplasser i en periode med omstillingsbehov. Det har vært lagt vekt på å få til industriell knoppskyting og nyskapende næringsutvikling. Oddas omstillingsstatus har blitt forlenget og gjelder til og med 2003. Det er viktig at disse bidragene brukestil å skape grunnlag for flest mulig arbeidsplasser. Ifølge tall fra Aetat har 61 av de 133 oppsagte ved Odda Smelteverk fått nytt arbeid i Odda, 23 personer er sykemeldt/på attføring/flyttet ut av kommunen, 31 personer er på ulike tiltak og 18 personer var pr. 08.10.02 registrert helt ledige.

Det er positivt at det arbeides offensivt med omstillingsmuligheter i Odda. Det ligger betydelige omstillingsutfordringer ikke bare i Odda, men i hele Indre Hardanger. Det er klart at det er spesielle omstillingsutfordringer knyttet til steder som er avhengige av en eller noen få hjørnesteinsvirksomheter. Omstilling er imidlertid en utfordring forhele næringslivet. Regjeringen vil legge til rette for bedre rammebetingelser for næringsvirksomhet i Norge. Vi vil redusere skatter og avgifter, og tilrettelegge for et mer næringsvennlig offentlig regelverk. Regjeringen vil fremme innovasjon og nyskaping. Det er viktig med et slagkraftig offentlig virkemiddelapparat. Disse overordnede rammevilkårene er viktige for næringsutvikling og næringsvirk­somhet i hele landet. Spesielle omstillingstiltak, som gjennomføres blant annet i Odda, må derfor sees i sammenheng med den generelle forbedringen av bedrifters rammevilkår som regjeringen gjennomfører.

For budsjettåret 2003 harregjeringen foreslått å innføre en ny budsjettstruktur for programkategori 13.50 Regional  og distriktspolitikk. Utgangspunktet for endringene er behovet for større regional frihet til å tilpasse virkemiddelbruk til regionale forhold og utløse regionalt verdiskapingspotensial. Endringsforslagene innebærer en vesentlig desentralisering av ansvar og myndighet til fylkeskommunene. Fylkeskommunene skal, i samarbeid med regionale partnerskap, fordele rammer til operative aktører som blant andre SNDs distriktskontor. Fylkeskommunene og de regionale partnerskapene vil få større frihet til å foreta vurderinger, basert på lokale og regionale forhold. Dette innebærer at fylkeskommunen, i langt større grad enn tidligere, kan prioritere geografiske områder som de mener bør få økt oppmerksomhet.

Prosessindustrien er i dag unntatt fra CO2-avgift. Dette er gjort av hensyn til industriens internasjonale konkurranseevne. Dette har imidlertid som konsekvens at industrien ikke har statlige, økonomiske incentiver for klimagassreduksjoner før et nytt kvotesystem trer i kraft. En eventuell statlig medvirkning måtte i så fall vært utformet som et "tilbakekjøp" av forurensning og utslipp. Dette ville i tilfelle vært et nytt prinsipp i norsk miljøforvaltning.

Jeg synes det er positivt at det, ut fra en miljøvurdering, gjennomføres en omlegging av produksjonen ved Odda Smelteverk. Ut over de bedriftsrettede virkemidlene som er delegert til SND, har regjeringen ingen øvrige virkemidler som gir grunnlag for økonomisk støtte til omlegging av produksjonen. Jeg vil samtidig understreke at en slik støtte ville kunne gitt negativ konkurransevridning mot andre norske bedrifter som lager konkurrerende produkter. I St.meld. nr. 15 (2001 2002) Tilleggsmelding til Norsk klimapolitikk som Stortinget ga sin tilslutning til i juni, er det foreslått nye virkemidler. Disse kan eventuelt være relevante for dette prosjektet, men forutsettes å tre i kraft først fra år 2005.

Til orientering vedlegges brev av 13.05.02 til Odda Smelteverk.