Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Olav Akselsen, Bendiks H. Arnesen, Grethe Fossli og Aud Gaundal, fra Høyre, Silja Ekeland, Ivar Kristiansen og Michael Momyr, fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm og Lodve Solholm, fra Sosialistisk Venstreparti, Åsa Elvik og Inge Ryan, fra Kristelig Folkeparti, Rigmor Andersen Eide og Olaf Gjedrem, og fra Senterpartiet, Marit Arnstad, viser til brev fra Landbruksdepartementet av 9. januar 2003 (vedlagt) som er en vurdering av Dokument nr. 8:28 (2002-2003). Det vises i brevet til det omfattende arbeid som allerede gjøres internasjonalt for å sikre kontroll og tydelig merking av matvarer. Komiteen er opptatt av at både forbrukere og produsenter skal kunne være trygge på at merking av matvarer er tilstrekkelig, slik at ikke produkter kan pakkes inn på en måte som gjør at forbruker tror de kommer fra et annet land enn de opprinnelig gjør. Komiteen mener likevel brevet fra departementet, som beskriver et utstrakt regelverk og videreutvikling av regelverk på dette feltet, viser at det viktige for å sikre forbrukerne og produsentene er at regelverket overholdes. Komiteen viser i denne sammenheng til opprettelsen av det nye mattilsynet som etableres den 1. januar 2004 og som blant annet skal besørge en risikobasert og effektiv kontroll.

Komiteen foreslår at dokumentet vedlegges protokollen.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til at forbrukerne har rett til å gjøre informerte valg og det behov dette gir for et regelverk som ivaretar forbrukernes rett til kunnskap om hva som er trygg mat.

Flertallet ønsker å understreke at trygg mat ikke bare handler om kontroll med importerte varer. Flertallet peker på at miljømerking og økomerking er viktig og etterspurt forbrukerinformasjon. Det må være sporbarhet i kjeden, forbrukerne skal ha informasjon om produktet fra jord til bord.

Flertallet viser til at når matvareprodukter markedsføres som norskproduserte, skal forbrukerne ikke være i tvil om at maten faktisk er norsk.

Flertallet ser positivt på det arbeidet departementet viser til i sitt brev til næringskomiteen. Det er grunn til å ha store forventninger både til ny organisering av Mattilsynet og til ny matlov. Flertallet vil særlig understreke behovet for en styrking av tilsynsvirksomhet for å oppnå best mulig kontroll av forbrukerrettigheter.

Flertallet vil vise til viktigheten av en god opprinnelsesmerking. Gjennom økt import av matvarer overlates ansvaret for å undersøke hvor en vare er produsert til den enkelte forbruker i større grad enn tidligere. Flertallet vil videre vise til de gode resultater ulike former for matmerking har. Undersøkelser viser blant annet at fire av fem norske forbrukere har sett "Godt Norsk"-merket. De aller fleste forbinder det med norske produkter, og over halvparten vet at det også handler om kvalitet.

Flertallet mener at opprinnelsesmerking vil ha samme funksjon basert på tilgjengelig informasjon om sykdomsrisiko, dyrehelse og kvalitet.

Flertallet fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen utarbeide en nasjonal strategi for opprinnelsesmerking av matvarer."

Flertallet mener at en slik strategi både må inneholde nasjonal målsetting om å innføre opprinnelsesmerking på norskproduserte varer, samtidig som norske myndigheter aktivt arbeider for et internasjonalt regelverk for opprinnelsesmerking. Videre kan det være aktuelt å jobbe for at leverandørene krever opprinnelsesmerking på importerte produkter.