Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunn Karin Gjul, Anne Helen Rui og Knut Storberget, fra Høyre, lederen Trond Helleland, Linda Cathrine Hofstad og Ingjerd Schou, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen og André Kvakkestad, fra Kristelig Folkeparti, Einar Holstad og Unni Hennum Lie, og fra Sosialistisk Venstreparti, Inga Marte Thorkildsen, viser til det fremlagte forslaget fra representantene Ola D. Gløtvold og Eli Sollied Øveraas om lovmessig å forby erverv, besittelse og bruk av dopingmidler, og det fremlagte forslaget fra representantene Magnar Lund Bergo, May Hansen, Sigbjørn Molvik og Siri Hall Arnøy om tiltak for å begrense bruken av dopingmidler blant barn og unge. Komiteen viser også til Justis- og politidepartementets brev til komiteen av 2. november 2004 og 5. november 2004. Brevene følger vedlagt denne innstillingen.

Komiteen deler forslagsstillernes bekymring over den økte bruken av dopingmidler, særlig blant barn og unge. Komiteen vil fremheve det viktige arbeidet idrettens organer har gjort for å bekjempe dopingbruk innen idretten. Mye tyder imidlertid på at dopingbruk er et økende problem også utenfor idretten. Komiteen anser dette for å være et samfunnsproblem som må møtes med ulike virkemidler. Holdningsskapende arbeid er etter komiteens oppfatning særlig viktig.

Komiteen viser til at arbeidet i skolehelsetjenesten og helsestasjoner for ungdom er svært viktig for å fange opp barn og ungdom som eksperimenterer med doping- og andre rusmidler. Etableringen av dopingtelefonen er også et viktig virkemiddel, der fagpersonale kan gi råd og veiledning til de som sliter med følgene av dopingbruk og svare på spørsmål om bruk av dopingmidler.

4.1 Dokument nr. 8:84 (2003-2004)

Komiteen viser til at det er satt ned en interdepartemental arbeidsgruppe, ledet av Kultur- og kirkedepartementet. Arbeidsgruppen skal vurdere den foreliggende forskning om effekten av dopingmidler for å vurdere om det finnes en sammenheng mellom dopingbruk og vold. Komiteen er kjent med at arbeidsgruppen vil legge frem resultatet av dette arbeidet ved årsskiftet, og ser frem til å få seg forelagt gruppens konklusjoner og anbefalinger.

Komiteen viser til det pågående arbeidet i departementet med en ny spesiell del i straffeloven. I forbindelse med dette arbeidet ber komiteen om at det spesielt vurderes om det bør innføres et forbud mot bruk av dopingmidler.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, er kjent med at en arbeidsgruppe nedsatt av Justisdepartementet, i januar 2004 avga en rapport om problemstillinger knyttet til en eventuell sammenheng mellom misbruk av anabole steroider/testosteron og risiko for økt aggresjon og voldelig atferd.

Flertallet har merket seg at det i rapporten konkluderes med at det ikke finnes dokumentert årsaksmessig sammenheng mellom bruk av moderate doser anabole steroider og aggressivitet. Denne rapporten har vært på høring, og flertallet er kjent med at departementet nå er i ferd med å gå igjennom de synspunkter som kom frem under høringen.

Flertallet mener et forbud mot bruk og besittelse av dopingmidler må vurderes opp mot andre virkemidler for å redusere bruken.

4.2 Dokument nr. 8:89 (2003-2004)

Forslagets punkt 1

Komiteen viser til merknadene til Dokument nr. 8:84 (2003-2004) og ønsker på denne bakgrunn ikke å støtte punkt 1 i forslaget.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti aksepterer konklusjonen i dokument nr. 8:84 (2003-2004), og opprettholder derfor ikke forslagets punkt 1.

Forslagets punkt 2

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, viser til departementets vurdering i brev datert 2. november 2004, der det blir opplyst at Stiftelsen Antidoping Norge, innenfor sitt gjeldende mandat, har mulighet til å følge opp tiltak mot dopingbruk også utenfor den organiserte idretten.

Flertallet vil på denne bakgrunn ikke støtte punkt 2 i forslaget.

Forslagets punkt 3 og 4

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, viser til brev fra departementet datert 5. november 2004 der det redegjøres for arbeidet til den interdepartementale arbeidsgruppen ledet av Kultur- og kirkedepartementet. Komiteen mener det er nødvendig å avvente arbeidsgruppens konklusjoner før man vurderer hvilke konkrete løsninger man skal gå inn på i det videre arbeidet for å begrense skadevirkningene og bruken av dopingmidler.

Flertallet vil på denne bakgrunn ikke støtte punkt 3 og 4 i forslaget.

På denne bakgrunn foreslår komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, at Dokument nr. 8:84 (2003-2004) og Dokument nr. 8:89 (2003-2004) vedlegges protokollen.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti vil vise til oppslag i media de siste dagene om rekordstore beslag av dopingmidler. Tilgangen til dopingmidler via f.eks. Internett, gjør det helt nødvendig å regulere dette området grundigere. Der tilgangen til slike midler tidligere hovedsakelig har vært gjennom idrettsmiljøer, ser man nå en økning i bruk av disse midlene utenfor organisert idrett. Norge har stått frem som et foregangsland i arbeidet mot doping i idretten, og dette arbeidet må følges opp også i mer uorganiserte miljøer.

Dette medlem vil på denne bakgrunn opprettholde forslagene 2-4 i Dokument nr. 8:89 (2003-2004).