2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Berit Brørby, Kjell Engebretsen og Jørgen Kosmo, fra Høyre, André Oktay Dahl og Martin Engeset, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen og Henrik Rød, fra Sosialistisk Venstreparti, Siri Hall Arnøy og lederen Ågot Valle, og fra Kristelig Folkeparti, Modulf Aukan, viser til at Stortinget tidligere har understreket betydningen av at de samlede ressursene i sykehusene utnyttes på en optimal måte, og at det ligger et potensial til forbedringer i at de minst effektive sykehusene lærer av de mest effektive, jf. eksempelvis i Budsjett-innst. S. nr. 11 (1999-2000). Komiteen har merket seg at Riksrevisjonen har søkt å belyse hvordan operasjonskapasiteten ble utnyttet ved ulike norske sykehus i 2002, ved å se på personellressursene, tilgjengeligheten og bruken av operasjonsstuene. Det er også undersøkt om ressursene tilknyttet operasjonsvirksomheten er organisert på en tilstrekkelig effektiv og hensiktsmessig måte.

Komiteen har merket seg at det i undersøkelsesperioden var betydelige forskjeller i produktiviteten i operasjonsvirksomheten mellom likeartede sykehus.

Komiteen viser til at det i undersøkelsen påvises enkelte ulike utfordringer ved henholdsvis små og mellomstore sykehus på den ene siden, og ved de store sykehusene på den andre. Komiteen viser til at to tredjedeler av operasjonssykepleierne ved de små og mellomstore sykehusene oppgir at de utfører oppgaver som de mener andre heller burde utføre, mens hovedutfordringen på de større sykehusene er å inneha tilstrekkelig kapasitet på postoperativ/intensivavdelingen.

Komiteen understreker at bruken av operasjonssykepleiere bør være hensiktsmessig ut fra den utdanning og kompetanse disse innehar og forutsetter at departementet har økt fokus på hvordan nøkkelpersonellets tid benyttes i operasjonsvirksomheten ved flere av sykehusene. Komiteen har merket seg at kirurger i alle de tre sykehustypene, og anestesileger ved små og mellomstore sykehus, oppgir at for få operasjonssykepleiere er den vesentligste hindringen for god utnyttelse av operasjonskapasiteten. Komiteen viser også til Stortingets gjentatte understreking av at bedre planlegging av operasjonsvirksomheten er en forutsetning for å kunne bedre utnyttelsen av de tilgjengelige ressursene i operasjonsvirksomheten ved sykehusene.

Komiteen antar i likhet med Riksrevisjonen at det også i etterkant av denne undersøkelsen er rimelig å anta at flere sykehus har potensial til å øke produktiviteten ved bedret organisering og planlegging av operasjonsvirksomheten. Komiteen har merket seg at departementet vil legge til grunn undersøkelsen for å videreutvikle spesialisthelsetjenesten og bedre kvaliteten på tjenestene. Komiteen ser det også som naturlig at undersøkelsen benyttes av de enkelte helseforetakene som ledd i arbeidet med å bedre de interne prosessene, ved at de minst effektive sykehusene kan lære av de mest effektive, i pakt med Stortingets forutsetninger.