12.12 Andre tekstforslag og merknader fremsatt under komiteens behandling

12.12.1 "Utvik senior"

Komiteen medlemmer fra Senterpartiet og Kystpartiet vil påpeke viktigheten av at Stortinget behandler saken om forliset med fiskebåten Utvik Senior utenfor Senja i 1978 på en måte som viser respekt for de etterlatte. De etterlatte vil ha saken vurdert som en sjøfartsulykke, de vil ha tilbake fiskerettighetene til båten og nekter å søke "billighetserstatning" enkeltvis.

Disse medlemmervil påpeke at granskingskommisjonen konkluderte i april 2004 med at forliset skyldtes kollisjon med et annet fartøy og ikke feilnavigering, slik den første kommisjonen hevdet i 1979. Noen gjenopptakelse hadde ikke skjedd uten sterke etterlatte, og en sta og dyktig journalist som greide å skaffe finansiering til egne undersøkelser. I ettertid er søkelyset satt på myndighetenes arbeid og vurderinger i denne saken. Det er funnet flere kritikkverdige forhold.

Disse medlemmer har forståelse for at de etterlatte ikke føler at de blir hørt og peker på at grunnlaget for å avvise en ny gransking i 1980 bygde på faktiske feil og ubegrunnede påstander.

Disse medlemmer stiller seg bak kravet til de etterlatte og den øvrige befolkningen på Senja.