13.11 Kap. 1148 Naturskade - erstatninger og sikring

13.11.1 Post 70 Tilskudd til sikringstiltak m.m.

Sammendrag

Statens naturskadeordning skal medvirke til å fremme sikring mot naturskader gjennom økonomiske tilskudd til sikringstiltak og farevurdering. Det skal prio­riteres å gi tilskudd til kommuner med spesielt vanskelig økonomi og stort sikringsbehov.

I St.prp. nr. 1 (2004-2005) for Landbruks- og matdepartementet omtalte departementet følgende:

"Eit stort fjellparti, Åkerneset, i Stranda kommune er ustabilt og det er risiko for ras. Dersom dette skjer vil det føre til katastrofale øydeleggingar. For å kunne overvake fjellmassane og gjere varsling mogleg er det behov for nye undersøkingar og installering av nytt overvakingsutstyr. Departementet har lagt til grunn at søknad om økonomisk støtte til dette arbeidet blir prioritert av styret for Statens Naturskadefond, slik at arbeidet kan bli følgd opp i 2004. Departementet har lagt til grunn kommunal og fylkeskommunal medfinansiering til dette prosjektet innanfor ei samla kostnadsramme på 4,0 mill. kroner. Denne saka aktualiserar fjellovervaking i ein breiare samanheng. Departementet vil saman med andre aktuelle departement vurdere det vidare arbeidet på dette området."

Stranda kommune fikk høsten 2004 innvilget 3 mill. kroner til oppstarting av dette arbeidet. Samme høst ble det etablert et interkommunalt samarbeid for Stranda og Norddal kommuner for å bygge opp beredskap mot fjellskred og flodbølger i indre Storfjorden. Stranda kommune har søkt Statens naturskadefond om 21,85 mill. kroner i tilskudd til dette arbeidet for 2005.

Ved fortløpende overvåkning av sprekkdannelser vil det trolig være mulig å varsle befolkningen i mange av de aktuelle områder og dermed kunne unngå større katastrofer. Det er derfor viktig at arbeidet med systemer for overvåkning/varsling kan føres videre og at det prioriteres nødvendige midler til dette på årlig basis.

Landbruks- og matdepartementet har gitt Statens landbruksforvaltning (SLF) som er sekretariat for Statens naturskadefond, i oppdrag å vurdere søknaden fra Stranda kommune. SLF peker på at prosjektet er det første i sitt slag i Norge og at erfaringene fra de omfattende målinger som det legges opp til, vil kunne nyttiggjøres i andre deler av landet. SLF er imidlertid kommet til at det vil være mulig å etablere overvåkningssystemer som grunnlag for beredskap og eventuell evakuering selv om deler av de aktuelle undersøkelsene som ligger til grunn for søknaden blir redusert. På denne bakgrunn foreslås det at kap. 1148 post 70 økes med 15 mill. kroner i 2005.

Som oppfølging av departementets signaler i St.prp. nr. 1 (2004-2005) om at søknaden fra Stranda kommune nødvendiggjør å vurdere arbeidet med overvåking av fjellskredutsatte områder i en bredere sammenheng, vil Landbruks- og matdepartementet ta initiativ til oppretting av en interdepartemental arbeidsgruppe. Gruppen vil bl.a. få i oppdrag å vurdere kartleggings-, overvåkings- og tiltaksbehovet knyttet til fjellskredfare i Norge, herunder kostnadsanslag. Utgiftene til dette foreslås dekket over kap. 1148 post 70.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre, viser til avtalen om Revidert nasjonalbudsjett 2005 med Fremskrittspartiet, omtalt i denne innstilling under kapittel 1.3, hvor Fremskrittspartiet gir subsidiær støtte til Regjeringens forslag til Revidert nasjonalbudsjett 2005 med de endringer som følger av avtalen. I avtalen er det enighet om å bevilge 6,5 mill. kroner til Stranda-Åkerneset, overvåking/varsling.

Komiteen foreslår å øke bevilgningen med 6,5 mill. kroner i forhold til Regjeringens forslag.

Komiteen fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2005 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

1148

Naturskade - erstatninger og sikring

70

Tilskudd til sikringstiltak m.m., kan overføres, forhøyes med

21 500 000

fra kr 8 089 000 til kr 29 589 000"

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener det er viktig at det prioriteres nødvendige midler til arbeidet med overvåkning/varsling. Disse medlemmer er av den oppfatning at dersom det skal være mulig å etablere overvåkningssystemer som grunnlag for beredskap og eventuell evakuering, så må de aktuelle undersøkelser som ligger til grunn i søknaden fra Stranda kommune gjennomføres.

Disse medlemmer foreslår å øke bevilgningen med 6,5 mill. kroner i forhold til Regjeringens forslag, tilsvarende 21,5 mill. kroner i forhold til tidligere vedtatt budsjett.

Disse medlemmer viser til avtalen om Revidert nasjonalbudsjett mellom regjeringspartiene og Fremskrittspartiet, hvor dette er innfridd.