Innstilling fra kommunalkomiteen om samtykke til godtakelse av vedtak om videreutvikling av Schengen-regelverket (direktiv 2002/90/EF om definisjon av hjelp til ulovlig innreise, transitt og opphold og rammebeslutning 2002/946/JIS om styrking av de strafferettslige rammer for å hindre hjelp til ulovlig innreise, transitt og opphold)

Til Stortinget

Sammendrag

Utenriksdepartementet viser i proposisjonen til at EUs Råd vedtok 28. november 2002 direktiv 2002/90/EF om definisjon av hjelp til ulovlig innreise, transitt og opphold og rammebeslutning 2002/946/JIS (Justis- og innenrikssaker) om styrking av de strafferettslige rammer for å hindre hjelp til ulovlig innreise, transitt og opphold. Direktivet og rammebeslutningen er en videreutvikling av Schengen-regelverket.

Formålet med direktivet og rammebeslutningen er å bekjempe bistand til ulovlig innvandring, både i forbindelse med ulovlig grensepassering og når hjelpen har som mål å opprettholde nettverk som utnytter mennesker. Det er altså bakmennene direktivet og rammebeslutningen søker å ramme. Med henblikk på dette er det viktig med en tilnærming av gjeldende straffebestemmelser i Schengen-området. Definisjon av den aktuelle overtredelsen og unntakene omhandles i direktivet, mens minsteregler for sanksjoner, juridiske personers ansvar og jurisdiksjon er omhandlet i rammebeslutningen.

I Ot.prp. nr. 4 (2004-2005), jf. Innst. O. nr. 57 (2004-2005) og Besl. O. nr. 52 (2004-2005), ble det foreslått å gjennomføre direktivet og rammebeslutningen i norsk rett ved endringer i lov av 24. juni 1988 om utlendingers adgang til riket og deres opphold her (utlendingsloven).

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigvald Oppebøen Hansen, Reidar Sandal, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og Signe Øye, fra Høyre, Peter Skovholt Gitmark, Hans Kristian Hogsnes og Kari Lise Holmberg, fra Fremskrittspartiet, Torbjørn Andersen og Per Sandberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Karin Andersen og Heikki Holmås, fra Kristelig ­Folkeparti, Ruth Stenersen og Anita Apelthun Sæle, og fra Senterpartiet, lederen Magnhild Meltveit Kleppa, viser til at formålet med direktivet og rammebeslutningen er å bekjempe bistand til ulovlig innvandring, og at det er bakmennene direktivet og rammebeslutningen søker å ramme. Komiteen viser til sine respektive merknader og forslag i Innst. O. nr. 57 (2004-2005). Komiteen ser svært alvorlig på ulovlig grensepassering og hjelp som har som formål å opprettholde nettverk som utnytter mennesker. Komiteen er kjent med at det kreves forsett og vinnings hensikt for å kunne straffe den som hjelper tredjelandsborgere til ulovlig opphold i en medlemsstat. En medlemsstat kan bestemme at det ikke skal være straffbart å hjelpe til ulovlig innreise og transitt, om formålet er å yte en person humanitær bistand.Komiteenhar merket seg at direktivet og rammebeslutningen kommer i tillegg til andre virkemidler som er vedtatt for å bekjempe ulovlig innvandring, ulovlig arbeid, menneskehandel og seksuell utnyttelse av barn.

Uttalelse fra utenrikskomiteen

Kommunalkomiteens utkast til innstilling er oversendt utenrikskomiteen til uttalelse. I brev av 8. juni 2005 uttaler utenrikskomiteen følgende:

"Utenrikskomiteen har ikke merknader til over­nevnte utkast til innstilling."

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker i godtakelse av vedtak om videreutvikling av Schengen-regelverket (direktiv 2002/90/EF om definisjon av hjelp til ulovlig innreise, transitt og opphold og rammebeslutning 2002/946/JIS om styrking av de strafferettslige rammer for å hindre hjelp til ulovlig innreise, transitt og opphold).

Oslo, i kommunalkomiteen, den 9. juni 2005

Magnhild Meltveit Kleppa

leder

Ruth Stenersen

ordfører