2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Berit Brørby, Svein Roald Hansen og Tone Merete Sønsterud, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen og lederen Lodve Solholm, fra Høyre, Per-Kristian Foss, fra Sosialistisk Venstreparti, Inge Ryan, fra Kristelig Folkeparti, Dagfinn Høybråten, og fra Senterpartiet, Magnhild Meltveit Kleppa, viser til Riksrevisjonens Dokument nr. 3:10 (2004-2005) om Riksrevisjonens undersøkelse av regelverksforenkling og reduksjon av skjemabelastning for næringslivet. Undersøkelsens formål har vært å kartlegge hvilke resultater som er oppnådd i forhold til Stortingets mål om å redusere belastningen av regelverk og skjemaer rettet mot næringslivet, samt å synliggjøre eventuelt forbedringspotensial i dette forenklingsarbeidet.

Komiteen viser til at Riksrevisjonen i sin kartlegging har benyttet både beregninger av utviklingen i skjemabelastningen for næringslivet, beregninger av utviklingen i produksjonen av offentlig regelverk og i omfanget av gjeldende sentrale forskrifter samt en spørreundersøkelse til bedrifter for å belyse bedriftenes opplevelse av regelverks- og skjemabelastningen. For å synliggjøre forbedringspotensial på området har Riksrevisjonens blant annet gjennomgått omfanget, innretningen og gjennomføringsgraden av tiltakene i regjeringens tre handlingsplaner på området, gjennomgått sju regelsaker i seks departementer, sammen med en kartlegging av i hvilken grad utvalgte etater har strategier for skjemaforenkling.

Komiteen viser til at den samlede skjemabelastningen er funnet å være redusert med 2,9 prosent i perioden 1998 til og med første halvår 2004. Komiteener tilfreds med at den samlede utviklingen er positiv, og komiteen har merket seg at denne reduksjonen utgjør rundt 200 årsverk for næringslivet. Komiteen vil likevel bemerke at dette resultatet ville fremstått mer meningsbærende publisert med sammenliknbare tall fra andre land det er naturlig å sammenlikne seg med.

Komiteen registrerer at det er variasjoner i hvor mye enkelte etater skjemabelaster næringslivet, og deres respektive endringer i total belastning.

Komiteenregistrerer at en stor andel av bedriftene oppgir at de bruker mer tid/ressurser på å fylle ut skjemaene nå enn for to til tre år siden, og at om lag halvparten av bedriftene oppgir at de fremdeles må svare på de samme spørsmålene mange ganger. Komiteen mener dette forsterker behovet for å sluttføre og eventuelt utvikle AltInn-prosjektet for å oppnå mest mulig forenkling.

Komiteen forutsetter for øvrig at Riksrevisjonens øvrige synspunkter tas med i det videre arbeidet i storting og regjering.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti viser til regjeringen Bondevik IIs handlingsplan for "Et enklere Norge 2005-2009", der målet er å redusere næringslivets administrative byrder ved å etterleve regelverk med 25 pst. innen utgangen av 2012. Til dette formålet foreslo regjeringen Bondevik II en bevilgning på 20 millioner kroner i 2006. Disse medlemmer understreker viktigheten av at målene og tiltakene som ble initiert av regjeringen Bondevik II, videreføres av regjeringen Stoltenberg II.

Medlemene i komiteen frå Framstegspartiet viser til at eit omfattande offentleg regelverk og ei stor belastning av skjema årleg påfører det norske næringsliv store ekstra kostnader. Dette er ei særs stor belastning for små og mellomstore verksemder. Desse medlemene meiner at ein reduksjon av skjemabelastninga på berre 2,9 pst. i svært liten grad fyller opp dei målsettingane som er knytt til forenk­lingsarbeidet. Desse medlemene meiner det er eit behov for eit intensivert arbeid med omsyn til reduksjon i skjemabelastninga og at det er eit stort potensial for reduksjon i talet på skjema som vil skape ein enklare kvardag for næringslivet.

Desse medlemene viser til at det i undersøkingsperioden ikkje har blitt ein reduksjon i belastninga som regelverket er for næringslivet, og at Riksrevisjonen sin spørjeundersøking viser at 59 pst. av dei spurde verksemdene opplever å ha fleire reglar å halde seg til i 2004 enn tidligare år. Etter desse medlemene si meining tyder dette at ein ikkje har fylt opp målsettingane til forenklingsarbeidet. Desse medlemene vil i dette høve vise til at Riksrevisjonen si spørjeundersøking viser at 81 pst. av dei spurde verksemdene opplever lover og reglar som tyngjande. Desse medlemene meiner det er eit stort behov for ein auka arbeidsinnsats med omsyn til å forenkle lover og forskrifter, samt fjerne ikkje naudsynte reguleringar som påfører næringslivet ekstra belastningar.

Desse medlemene vil peike på behovet for i større grad å ha presise målsettingar med omsyn til konkrete forenklingstiltak for å kunne oppnå ønsket resultat med forenklingsarbeidet.