Endring av stortingets møtetid

FO § 25 har regler om Stortingets møtetider. Bestemmelsen lyder:

"Tingmøter og komitémøter holdes i regelen på hverdager mellom kl. 10 og 15, lørdager mellom kl. 10 og 13. Dersom arbeidsmengden krever det, kan Presidentskapet beslutte at det etter vanlig kunngjøring skal holdes tingmøter også mellom kl. 18 og 22. Med Stortingets, eventuelt avdelingens, samtykke kan møtene vare ut over denne tid."

Det er således pause i Stortingets daglige møter mellom kl. 15.00 og 18.00 de dagene det holdes kveldsmøter.

Et utvalg nedsatt av Presidentskapet vurderte i Dokument nr. 17 (2000-2001) representantenes arbeidsvilkår, og organiseringen av stortingsarbeidet var et tema i utvalgets innstilling. Utvalget tok bl.a. opp problemet med den ujevne arbeidsbelastningen gjennom året. Det ble anført at dette problemet var blitt vesentlig redusert de senere årene som følge av bedre planlegging av møtevirksomheten, og at også antall sene kveldsmøter var blitt redusert. Utvalget konkluderte med at det ikke fant grunnlag for å foreslå endringer i arbeidsordningen i Stortinget.

I perioden 1989-1993 ble det registrert totalt 118 kveldsmøter i Stortinget og 44 i Odelstinget. I perioden 1993-1997 økte antallet til hhv. 126 og 57, mens vi de to siste periodene har hatt en nedgang til hhv. 95/62 kveldsmøter og 66/53 kveldsmøter.1

Presidentskapets merknader

Presidentskapet peker på at bedre møteplanlegging og ulike endringer i debattoppleggene de senere årene har gitt en mer effektiv gjennomføring av debattene i Stortinget og i avdelingene. Dette ser ut til å ha resultert i færre kveldsmøter. Men selv om antall kveldsmøter i Stortinget har vist en nedadgående tendens, spesielt i forrige periode, er det likevel en del møter som må avvikles på kveldstid. Erfaringene den senere tid tilsier også at en del kveldsmøter blir relativt kortvarige, og etter Presidentskapets syn gir den reglementsfestede møtepausen i slike tilfeller en lite hensiktsmessig arbeidsdag. Presidentskapet er opptatt av at det legges til rette for en effektiv og strukturert arbeidsprosess i Stortinget, og at det i den forbindelse også tas hensyn til småbarnsforeldres spesielle behov. På denne bakgrunn har Presidentskapet vurdert om møtetiden for formiddagsmøtet burde utvides noe slik at flere møtedager kunne avvikles uten at det blir nødvendig å avholde kveldsmøte.

Presidentskapet har bedt partigruppene om synspunkter på om møtepausen bør videreføres. Det har vært ulike synspunkter i gruppene på dette, men flere grupper ønsket en endring av dagens ordning i retning av å redusere pausen eller å gjøre den mer fleksibel. På et møte 15. mai 2006 mellom Presidentskapet og gruppelederne ble spørsmålet drøftet, og det var der bred tilslutning til et forslag om å forskyve avslutningen av formiddagsmøtet fra kl. 15.00 til kl.16.00. Dette innebærer at møtepausen reduseres fra 3 til 2 timer.

Etter dagens praksis forsøker man så vidt mulig å unngå å beramme kveldsmøter på onsdager av hensyn til avviklingen av de ukentlige gruppemøtene. Selv om den reglementsmessige møtetiden for formiddagsmøtet nå foreslås utvidet, forutsetter Presidentskapet at det fortsatt legges til rette for at stortingsmøtene på onsdager kan avsluttes innen kl. 15.00 når det er mulig.

Presidentskapet foreslår etter dette at FO § 25 første punktum endres slik:

"Tingmøter og komitémøter holdes i regelen på hverdager mellom kl. 10 og 16, lørdager mellom kl. 10 og 13."