Innstilling fra justiskomiteen om endring på statsbudsjettet for 2006 under Justis- og politidepartementet som følge av situasjonen i Midtøsten

Til Stortinget

Sammendrag

Etter Israels tilbaketrekning fra Sør-Libanon i 2000 hersket det en spent situasjon i grenseområdet mellom Libanon og Israel. Det fant tidvis sted militære trefninger i relativt liten skala. Hizbollahs bortføring av to israelske soldater 12. juli 2006 medførte imidlertid en klar eskalering av situasjonen. Israel anså hendelsen som en krigshandling, og slo kraftig tilbake med militære midler mot bl.a. Libanons hovedstad, Beirut, samme dag.

Norge innførte reiseråd for Libanon 13. juli 2006, og Utenriksdepartementets krisestab ble etablert samme dag. Den dramatiske situasjonen som oppsto i Libanon, satte mange nordmenn i fare. Regjeringens kriseråd besluttet derfor å yte assistanse til nordmenn og borgere med særlig tilknytning til Norge som ønsket å forlate Libanon.

Situasjonen i Libanon medførte at flere departementer måtte sette i verk ekstraordinære tiltak av uforutsett og umiddelbar karakter. Størstedelen av utgiftene vil ikke kunne dekkes av vedtatte bevilgninger for 2006. Det ble på denne bakgrunn ved kongelig resolusjon 15. september 2006, med henvisning til Bevilgningsreglementet § 11, gitt samtykke til å overskride aktuelle bevilgninger, herunder kap. 440 på Justis- og politidepartementets budsjett. Utenriksdepartementet, som koordinerende departement i denne saken, la i proposisjonen frem forslag om endringer av bevilgningene under enkelte kapitler på statsbudsjettet for 2006.

Forslag til endringer av bevilgningen under kap. 440

Kap. 440 Politidirektoratet - politi- og lensmanns­etaten

Post 1 Driftsutgifter, kan nyttes under kap. 441 post 1

Personell fra politiet og Kripos bisto Utenriksdepartementet i arbeidet med å registrere nordmenn og borgere med tilknytning til Norge og deltok i registreringsteamene i henholdsvis Beirut, Damaskus og Kypros. I tillegg har politiet organisert og bemannet mottak av uttransporterte norske borgere på Gardermoen. Politiet har ikke hatt mulighet til å planlegge for slik virksomhet, og ekstraordinære utgifter knyttet til oppgaver i utlandet kan derfor ikke dekkes innenfor den gitte bevilgning. Bevilgningen foreslås forhøyet med 1,885 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Anne Marit Bjørnflaten, Thomas Breen, Cecilie Thaule Løvlid og Hilde Magnusson Lydvo, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, Solveig Horne og Thore A. Nistad, fra Høyre, Elisabeth Aspaker og André Oktay Dahl, og fra Sosialistisk Venstreparti, Olav Gunnar Ballo, er klar over at enkelte situasjoner krever umiddelbare og tilpassede løsninger for å sikre norske og andre lands borgere. Komiteen er i den sammenheng tilfreds med at norsk politi bisto Utenriksdepartementet i arbeidet med å evakuere personer som ønsket det etter krigshandlingene i Sør-Libanon.

Komiteenvil understreke at den dramatiske situasjonen som oppsto i Libanon og satte mange mennesker i fare, ble håndtert på en god måte av norske myndigheter. Komiteen har merket seg den gjennomgang som er gjort av rutiner for krisehåndtering i St.meld. nr. 37 (2004-2005) og Stortingets behandling av denne i Innst. S. nr. 265 (2004-2005). Komiteen vil fremheve at både tidligere og nåværende regjerings oppfølging av foreslåtte tiltak ser ut til å ha hatt en tydelig og positiv virkning på samfunnets evne til å håndtere kriser og alvorlige hendelser.

Komiteen slutter seg på denne bakgrunn til det fremlagte forslag.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

I statsbudsjettet for 2006 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål:

Kroner

Utgifter:

440

Politidirektoratet - politi- og lensmannsetaten (jf. kap. 3440)

1

Driftsutgifter, kan nyttes under kap. 441 post 1,forhøyes med

1 885 000

fra kr 6 949 396 000 til kr 6 951 281 000

Oslo, i justiskomiteen, den 19. oktober 2006

Anne Marit Bjørnflaten

leder

Jan Arild Ellingsen

ordfører