Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om tilleggsbevilgninger til Utlendingsdirektoratet - oppfølging av tiltak i NOU 2006:14 Gransking av Utlendingsdirektoratet

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 50 (2006-2007)
  • Kildedok: St.prp. nr. 3 (2006-2007)
  • Dato: 23.11.2006
  • Utgiver: Kommunal- og forvaltningskomiteen
  • Sidetall: 2

Til Stortinget

Sammendrag

Arbeids- og inkluderingsdepartementet legger i denne proposisjonen fram forslag om økning av bevilgningen under kap. 690 Utlendingsdirektoratet (UDI) med 15,4 mill. kroner til oppfølgingen av gr­anskingen av UDI.

Våren 2006 ble det kjent at UDI, i strid med politiske signaler, hadde innvilget oppholdstillatelse på humanitært grunnlag til ca. 200 kurdere fra Nord-Irak. For å undersøke omstendighetene rundt saken, ble det nedsatt en granskingskommisjon. Granskingskommisjonen konkluderte med at UDI hadde brutt rapporteringsplikten til departementet og tøyd regelverket langt uten å sjekke om praksis var innenfor lov og forskrift. Kommisjonen avdekket også utfordringer på en rekke områder knyttet til rolleforståelse og styringsforhold, og forhold knyttet til saksbehandlingstid, kvalitetssikring av vedtak og etablering av praksis i UDI, jf. NOU 2006:14.

I proposisjonen foreslås bevilget 6,4 mill. kroner i 2006 til oppfølgingen av granskingskommisjonens rapport i UDI. Oppfølgingsprosjektet har som målsetting å gjennomgå og fremme forslag om forbedringer vedrørende UDIs organisasjonsstruktur, intern og ekstern kommunikasjon og styringsforhold og kompetansenivå. Oppfølgingsprosjektet vil medføre at UDI vil måtte frigjøre personer i organisasjonen. Uten at det settes inn vikarer for disse personene, vil restansesituasjonen i UDI påvirkes i negativ retning.

Rapporten fra granskingskommisjonen viser at et for stort press på å få ned saksbehandlingstiden kan svekke kvaliteten på saksbehandlingen. Granskingen har synliggjort et behov for ikke bare å fokusere på effektivitet og produktivitet, men også å sikre at saksbehandlingen har tilstrekkelig kvalitet og at den skjer i overensstemmelse med regelverket og internasjonale konvensjoner. Det er viktig å sikre samsvar mellom politiske mål og prioriteringer og praksis i utlendingssaker. UDI har derfor sett det nødvendig å sette i gang tiltak for å sikre vedtakskvaliteten, herunder også kvalitetstiltak vedrørende praksisutforming og regelverkarbeid og å styrke internkontrollfunksjonen. Bedret kvalitet gir økt tidsbruk per sak og dermed færre fattede vedtak per ressursbruk. Økt kvalitet i saksbehandlingen bidrar dermed til lavere produktivitet i 2006.

For å sikre at kvaliteten i vedtaksproduksjonen blir ivaretatt og for å begrense veksten i antallet ubehandlede saker i 2006, foreslås det å bevilge 9 mill. kroner til økt saksbehandlingskapasitet i UDI i 2006. En styrking av UDIs driftsbudsjett med 9 mill. kroner vil innebære at direktoratet i høst vil kunne redusere antallet ubehandlede saker ved inngangen til 2007 med 500 asylsaker og 3 200 oppholdssaker. Midlene dekker leie av lokaler, utstyrsinvesteringer og lønnsutgifter. Økt saksbehandlingskapasitet i 2006 vil legge forholdene til rette for en mer effektiv utnyttelse av bevilgningene i 2007. Både oppfølgingsprosjektet og kvalitetsløftet videreføres og er tatt hensyn til i forslaget til statsbudsjettet for 2007.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Tore Hagebakken, Saera Khan, Silvia K. Kosmo, Inger Løite og Arild Stokkan-Grande, fra Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen, Åge Starheim og Ib Thomsen, fra Høyre, Kari Lise Holmberg og Bent Høie, fra Sosialistisk Venstreparti, Rolf Reikvam, fra Kristelig Folkeparti, Bjørg Tørresdal, fra Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, og fra Venstre, Vera Lysklætt, viser til at det ble nedsatt en granskingskommisjon for å avklare omstendighetene rundt UDIs behandling av saken der om lag 200 kurdere ble gitt oppholdstillatelse på humanitært grunnlag. Granskingskommisjonen konkluderte blant annet med at det er behov for å styrke saksbehandlingskapasiteten og å sikre kvaliteten på vedtakene.

Komiteen merker seg at Regjeringen vil følge opp konklusjonene og anbefalingen.

Komiteen viser til at det var bred politisk enighet om å nedsette granskingskommisjonen. Komiteen er derfor enig med departementet i at skal en slik gransking ha noen verdi, må en også ta de politiske konsekvensene av det som foreslås. Komiteen er derfor enig med departementet i at UDIs budsjett styrkes med 15,4 mill. kroner som skal gå til økt saksbehandlingskapasitet og til andre styrkingstiltak ved UDI.

Komiteens tilråding

Komiteen har ellers ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

I statsbudsjettet for 2006 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

Utgifter:

690

Utlendingsdirektoratet:

1

Driftsutgifter, forhøyes med

15 400 000

fra kr 345 625 000 til kr 361 025 000

Oslo, i kommunal- og forvaltningskomiteen, den 23. november 2006

Tore Hagebakken

leder

Rolf Reikvam

ordfører