Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Trine Skei Grande, Anne Margrethe Larsen og Lars-Henrik Michelsen om å innføre et kjærestevisum for utenlandske statsborgere med norsk kjæreste

Til Stortinget

Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen fremme et forslag om å innføre et kjærestevisum for utenlandske statsborgere med norsk kjæreste."

Forslagsstillerne viser til at selv om hvert femte ekteskap som inngås i Norge i dag er mellom en nordmann og en utlending (Statistisk sentralbyrå (SSB) 2003)), kan et stivbent regelverk skape problemer for slike kjærlighetsforhold. Det dreier seg ofte om en rigid tolkning av forsørgerregler, eller lang behandlingstid for søknad om familiegjenforening. Forslagsstillerne mener at par som har giftet seg ofte ikke blir trodd, og blir bedt om å "bevise" sin kjærlighet.

Forslagsstillerne mener et kjærestevisum vil gi norsk-utenlandske par anledning til å være kjærester i Norge, samtidig som de får mulighet til å bli kjent med hverandres hjemland, før de eventuelt tar avgjørelsen om å velge en mer forpliktende samlivsform. Dermed vil de ekte forholdene overleve, mens immigrasjonsmyndighetene slipper å bruke tid og krefter på utvisning av personer som blir separert i løpet av de tre første årene. Et kjærestevisum vil også bety at par ikke vil føle seg tvunget til å inngå ekteskap for å få mulighet til et samliv i Norge. Kjærestevisumet vil være særlig relevant for yngre mennesker som i forbindelse med jobb eller studier i utlandet inngår et forhold til en person fra et land utenfor Schengen.

Forslagsstillerne mener at et kjærestevisum bør ha 12 måneders varighet, uten mulighet til forlengelse. Visumet bør ikke danne grunnlag for bosettingstillatelse, og tiden den utenlandske statsborgeren har oppholdt seg i landet på slikt visum, bør ikke inkluderes i den samlede beregningen av botid som grunnlag for bosettingstillatelse. Stortinget anmodes om å be Regjeringen vurdere om det er hensiktsmessig at personer på slikt visum i Norge også gis arbeidstillatelse.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Tore Hagebakken, Saera Khan, Silvia K. Kosmo, Inger Løite og Arild Stokkan-Grande, fra Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen, Åge Starheim og Ib Thomsen, fra Høyre, Kari Lise Holmberg og Bent Høie, fra Sosialistisk Venstreparti, Rolf Reikvam, fra Kristelig Folkeparti, Bjørg Tørresdal, fra Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, og fra Venstre, Vera Lysklætt, har merket seg at forslagsstillerne mener det norske regelverket for visum og opphold i Norge ikke er tilpasset dagens situasjon og virkelighet. Komiteenhar videre merket seg at forslaget innebærer at det skal gis et "kjærestevisum" med 12 måneders varighet.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet,viser til vedlagte brev fra statsråd Bjarne Håkon Hanssen av 22. juni 2006, og er enig i at det vil være naturlig å se denne saken i sammenheng med forslaget til ny utlendingslov. Flertallet ber i den forbindelse om at det vurderes å videreutvikle ordningen med "forlovelsesvisum", jf. utlendingsforskriften § 24 første ledd. Flertallet foreslår at saken vedlegges protokollen.

Komiteens medlem fra Venstre er enig i at det vil være naturlig å se denne saken i sammenheng med forslaget til ny utlendingslov, men dette medlem vil uttrykke en klar forventning om at kjærestevisum blir en del av det nye lovforslaget.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at det allerede finnes en ordning der utlendinger kan søke om inntil seks måneders oppholdstillatelse for å inngå ekteskap. Disse medlemmer er kjent med at disse såkalte forlovelsesvisumene utnyttes til å presse unge mennesker til å inngå ufrivillige ekteskap, samt at vedkommende som kommer hit på slik oppholdstillatelse, i enkelte tilfeller finner seg en ny "kjæreste" i perioden. Disse medlemmer ønsker en innstramming når det gjelder denne typen oppholdstillatelser, og mener det vil være naturlig at 24-årsgrense og tilknytningskrav gjøres gjeldende på dette området parallelt med at de samme kravene innføres for familiegjenforening med ektefelle. I tillegg bør en slik oppholdstillatelse etter disse medlemmers mening avslås hvis paret ikke har et visst kjennskap til hverandre, hvis herboende uttrykker skepsis, eller hvis familien har en historie som tilsier at en slik tillatelse kan misbrukes til for eksempel proformaekteskap.

Disse medlemmer vil på denne bakgrunn fremme følgende forslag:

"Dokument nr. 8:85 (2005-2006) forslag fra stortingsrepresentantene Trine Skei Grande, Anne Margrethe Larsen og Lars-Henrik Michelsen om å innføre et kjærestevisum for utenlandske statsborgere med norsk kjæreste - bifalles ikke."

Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Dokument nr. 8:85 (2005-2006) forslag fra stortingsrepresentantene Trine Skei Grande, Anne Margrethe Larsen og Lars-Henrik Michelsen om å innføre et kjærestevisum for utenlandske statsborgere med norsk kjæreste - bifalles ikke.

Komiteens tilråding

Komiteen har ellers ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:85 (2005-2006) - forslag fra stortingsrepresentantene Trine Skei Grande, Anne Ma­rgrethe Larsen og Lars-Henrik Michelsen om å innføre et kjærestevisum for utenlandske statsborgere med norsk kjæreste - vedlegges protokollen.

Vedlegg: Brev fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet v/statsrådentil kommunal- og forvaltningskomiteen, datert 21. juni2006

Dokument nr, 8: 85 (2005-2006) - Forslag fra stortingsrepresentantene Trine Skrei Grande, Anne Margrethe Larsen og Lars-Henrik Michelsen - Innføring av kjærestevisum for utenlandske statsborgere med norsk kjæreste

Jeg viser til forslaget som ble oversendt mitt departement for vurdering 8. juni 2006.

Jeg har merket meg at det foreslås å gi et "kjærestevisum" med 12 måneders varighet, Tillatelse til opphold utover 90 dager må imidlertid på bakgrunn av Schengen-regelverket gis i form av oppholdstillatelse, og kan ikke gis i fonn av visum.

Dagens regelverk åpner for oppholdstillatelse for utlendinger som har ektefelle i Norge, og for samboere som har bodd sammen i et fast og etablert samboerforhold i minst to år, jf. utlendingsloven § 9, jf, utlendingsforskriften § 23 første ledd. Itillegg kan utlendinger som skal inngå ekteskap med herboende etter innreise gis oppholdstillatelse, jf. utlendingsforskriften § 24 første ledd. Forslaget i dokument 8; 85 innebærer at også kjærester skal gis oppholdstillatelse i inntil ett år.

Jeg ser at også utlendinger som har kjæreste i Norge kan ha ønske om å få oppholde seg her i lengre perioder. Hvorvidt det bør inneføres en slik ordning mener jeg imidlertid bør ses i sammenheng med forslaget til ny utlendingslov som mitt departement arbeider med. Jeg vil derfor komme tilbake til spørsmålet i denne sammenheng.

Oslo, i kommunal- og forvaltningskomiteen, den 23. november 2006

Tore Hagebakken

leder

Kari Lise Holmberg

ordfører