14. Kommunal tjenesteproduksjon 2006

14.1 Sammendrag

I proposisjonen vises det til at etterspørselen etter kommunale tjenester på kort sikt er økende som følge av den demografiske utviklingen. I 2006 var det en kraftig vekst i antall unge med rett til videregående opplæring og i antall eldre over 90 år, mens det var en mindre nedgang i antall barn til og med grunnskolealder. De nærmeste årene ventes denne utviklingen i det store og det hele å fortsette, selv om den kraftige veksten i antall 16-18-åringer ventes å flate ut. En pro­gnose SSB har laget for Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi (TBU) over forventet befolkningsutvikling i 2007, viser en liten nedgang i antall barn mellom 6 og 15 år og en vekst i antallet 0-5-åringer på i underkant av 3 000.

Antall årsverk utført av undervisningspersonale og antall årstimer til undervisning i grunnskolen økte fra 2005 til 2006.

De siste årene har antall mottakere av hjemmetjenester under 67 år økt betydelig mer enn befolkningsveksten skulle tilsi, og nærmere hver tredje mottaker tilhører nå denne aldersgruppen. For de eldre er tjenestetilbudet i 2006 utvidet i takt med befolkningsveksten. Det skjer imidlertid en vridning fra institusjonsbaserte tjenester til omsorgsboliger og hjemmebaserte tjenester. Ressursinnsatsen i form av årsverk økte kraftig, med 3 900 nye årsverk i 2006. Tilnærmet hele veksten er personell med helse- og sosialutdanning. Det er grunn til å tro at kvaliteten innen pleie- og omsorgstjenestene økte i 2006 som følge av årsverksveksten.

Utbyggingen av barnehageplasser i 2006 var rekordhøy og innebar et stort steg mot full barnehagedekning. Kapasitetsveksten ble på om lag 16 100 nye heltidsplasser. Det ga plass til om lag 11 500 nye barn i barnehage, og i tillegg fikk flere barn som tidligere hadde deltidsplass, heltidsplass.

Fylkeskommunene har utvidet undervisningskapasiteten i takt med den kraftige økningen i antallet unge med rett til videregående opplæring, samtidig som også en stadig større andel unge tar videregående opplæring.

Det er dokumentert i proposisjonen (vedlegg 7) at det er relativt store forskjeller kommunene og fylkeskommunene imellom i hvor godt tjenestetilbudet er utbygd.

14.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, viser til at aktivitetsveksten i 2006 var på 2,2 pst. sammenlignet med -0,4 pst. i 2005 og 1,6 pst. i 2004. Det ble en særlig stor økning innen pleie og omsorg med 3900 nye årsverk i 2006, og i barnehage­saktoren der det ble tatt i bruk 16 100 nye heltidsplasser. Det ble 600 flere årsverk til undervisning i grunnskolen. Flertallet konstaterer at dette er i godt samsvar med de nasjonale prioriteringene.

Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, har merket seg beskrivelsen av de demografiske utfordringene for sektoren de nærmeste år. Dette flertallet vil understreke viktigheten av godt prognosearbeid og nært samarbeid med Kommunenes Sentralforbund (KS) for å møte de relativt store endringene som skjer. Dette flertallet vil særlig peke på den sterke vekst vi nå har i folketallet i enkelte kommuner kombinert med nedgang i folketallet i flertallet av kommunene. Dette medfører endringer i utgiftsbehovet som hver kommune må settes i stand til å makte. Dette flertallet vil understreke at prinsippet om likeverdige tjenestetilbud uavhengig av bosted, kjønn og alder må følges.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til øvrige merknader i denne innstilling og tar Regjeringens utredning til etterretning.