Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Anne Marit Bjørnflaten, Thomas Breen, Ingrid Heggø og Hilde Magnusson Lydvo, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, Solveig Horne og Thore A. Nistad, fra Høyre, Elisabeth Aspaker og André Oktay Dahl, og fra Sosialistisk Venstreparti, Kirsti Saxi, viser til forslagene i Dokument nr. 8:51 (2006-2007).

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser til at forslagsstillerne tar opp et viktig tema for å gjøre det lettere å anmelde mindre lovbrudd. Flertallet viser til justisministerens brev (jf. vedlagte brev av 2. mai 2007) der det framkommer at Politidirektoratet allerede er i gang med et arbeid for å forberede elektronisk mottak av anmeldelser for enkle forhold, og der en framdriftsplan i tre faser er presentert fra Politidirektoratet.

Flertallet viser til Politidirektoratets arbeid for å forberede elektronisk mottak av anmeldelser for enkle forhold. I dette arbeidet vil det også bli vurdert en løsning der anmeldelsene kan sendes inn fullelektronisk slik at dataene importeres direkte inn i politiets basisløsninger for behandling av straffesaker. Flertallet er fornøyd med at politiet er i gang med et slikt arbeid.

Flertallet viser til at det i Revidert nasjonalbudsjett for 2007 er foreslått avsatt 6 mill. kroner til etablering av en politistasjon på nett. Dette er en oppfølging av forslagene fra Faremo-utvalget, og vil rette seg mot forebygging av internettrelaterte overgrep mot barn. Ett av forslagene er å legge til rette for at internettbrukerne kan rapportere direkte til politiet i form av en lett identifiserbar knapp på nettsiden.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre viser til at forslagsstillerne tar opp et viktig tema som bidrar til å gjøre det lettere å anmelde mindre lovbrudd. Disse medlemmer har merket seg at forslagsstillerne er bekymret for den store underrapporteringen av for eksempel mindre tyverier.

Disse medlemmer viser til justisministerens brev (jf. vedlagte brev av 2. mai 2007) der en fram­driftsplan i tre faser er presentert fra Politidirektoratet. Disse medlemmer mener at dette er lite ambisiøst og ønsker en raskere framdrift av prosjektet.

Disse medlemmer viser i den sammenheng til Innst. S. nr. 155 (2006-2007), der det vises til at Riksrevisjonen har stilt spørsmål ang. prosjektet "Politiet på nett". Riksrevisjonen stiller her blant annet spørsmål om kostnadene og framdriften ved prosjektet. Disse medlemmer er av den oppfatning at politiet skal være i forkant når det gjelder å ta i bruk nye løsninger, og ikke at de skal være de siste som benytter seg av ny teknologi. Disse medlemmer mener det er viktig å få på plass en kostnadsoversikt, samtidig som man får fortgang i prosjektet, da det allerede finnes løsninger som for eksempel de som det danske politiet benytter.

Disse medlemmer merker seg også i brevet fra justisministeren at det sannsynligvis ikke vil være krav om elektronisk signatur for å kunne levere anmeldelse via Internett. Disse medlemmer mener at dette forenkler arbeidet og bidrar til at en løsning kan komme på plass hurtigst mulig.

Disse medlemmer mener ut ifra de opplysninger som foreligger, at det skulle være mulig å ha et fullgodt system for elektronisk anmeldelse av mindre forbrytelser oppe å gå i løpet av siste halvår 2008.

Disse medlemmer merker seg også i brevet fra justisministeren at Fornyings- og administrasjonsdepartementet har sendt forslag til strategi for elektronisk ID og signatur for offentlig sektor ut på høring, med frist 14. mai. Når en slik løsning er klar for Minside og AltInn, kan man etter disse medlemmers mening fjerne begrensninger med hensyn til kategorier og beløp.