Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen:

  • 1. Utarbeide en plan som sikrer at alle ufaglærte i den kommunale pleie- og omsorgstjenesten får et tilbud om faglig kvalifisering.

  • 2. Utarbeide en plan for dimensjonering av utdanningskapasiteten for helsefagarbeidere, slik at det kan utdannes et tilstrekkelig antall personell til å nå målsettingen om at alle ansatte i omsorgssektoren skal ha fagkompetanse.

  • 3. Vurdere behovet for økt utdanningskapasitet for sykepleiere og annet høyskoleutdannet personell, for å sikre at en større andel av ansatte i omsorgssektoren har høyere utdanning.

  • 4. Utarbeide tiltak for å sikre økt rekruttering av leger til omsorgssektoren.

  • 5. Utarbeide en plan for å styrke forskning og fagutvikling i omsorgstjenesten.

  • 6. Utarbeide en plan for å styrke tilbudet om etterutdanning og spesialisering for ansatte i omsorgstjenesten."

Forslagsstillerne framholder at den kommunale omsorgstjenesten står overfor faglig krevende oppgaver for å gi mennesker i ulik alder og livssituasjon hjelp til å mestre dagliglivets gjøremål. Det vises til sterk økning av antallet unge omsorgstrengende, til at kommunene har fått nye oppgaver gjennom ansvarsreformen for psykisk utviklingshemmede og opptrappingsplanen for psykisk helse, til at antallet omsorgstrengende eldre fordobles de neste 35 år, og til at redusert liggetid i sykehus legger et økende press på primærhelsetjenesten. Forslagsstillerne mener disse utviklingstrekkene innebærer behov for økt faglig kompetanse i den kommunale omsorgstjenesten, og at det er nødvendig å iverksette et kvalitetsløft i omsorgstjenesten for å sikre at brukerne får et bedre tjenestetilbud.

Feilmedisinering, underernæring og legemangel i sykehjem framholdes særskilt som problemer, og det vises til at Helsetilsynet har konkludert med at det er omfattende svikt i habiliteringstilbudet til funksjonshemmede barn i kommunene, og utstrakt bruk av ulovlig tvang overfor psykisk utviklingshemmede. Det vises til at ifølge St.meld. nr. 25 (2005-2006) er 40,4 prosent av de ansatte i den kommunale omsorgstjenesten ufaglærte.

Forslagsstillerne mener det må være et mål at alle ansatte i omsorgssektoren med brukerkontakt skal ha fagkompetanse. For å oppnå dette uttales det at det må iverksettes en plan for hvordan alle ufaglærte ansatte kan tilbys en mulighet for å oppnå fagkompetanse, og en plan for å sikre nødvendig kapasitet i den videregående opplæringen for helsefagarbeidere. Forslagsstillerne mener videre det er nødvendig å sikre bedre muligheter for faglig utvikling og forskning i omsorgstjenesten, og at det må utarbeides program som sikrer at det etableres bedre muligheter for etterutdanning og spesialisering for helse- og sosialpersonell som arbeider i sektoren.