Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Siv Jensen, Harald T. Nesvik, Ketil Solvik-Olsen, Vigdis Giltun og Jan-Henrik Fredriksen om krav til vandelsattest for personer som jobber innenfor pleie- og omsorgstjenestene

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen igangsette et arbeid med å innføre krav om vandelsattest for dem som jobber innenfor pleie- og omsorgssektoren, og fremme denne saken for Stortinget så raskt som mulig. Følgende elementer anmodes om å inngå i vandelsattesten: voldsforbrytelser, narkotikaforbrytelser, seksualforbrytelser og grov økonomisk kriminalitet."

Forslagsstillerne viser til at Stortinget ved behandlingen av Ot.prp. nr 86 (2005-2006) vedtok at det skal stilles krav om framvisning av vandelsattest for personer som skal arbeide i yrker som har med barn og personer med psykisk utviklingshemning å gjøre.

Forslagsstillerne mener det er viktig at også eldre personer som mottar pleie- og omsorgstjenester, kan føle seg trygge på dem som kommer inn i deres hjem eller har den daglige omsorgen i institusjon. Det er derfor, slik forslagsstillerne ser det, svært viktig at det stilles krav om vandelsattest for dem som skal arbeide på dette feltet.

Forslagsstillerne mener det også er grunn til å nevne de mange demente som bor hjemme eller i sykehjem, og understreker at denne gruppen må ha krav på beskyttelse mot eventuelle overgrep.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Jan Bøhler, Sonja Mandt-Bartholsen, Gunn Olsen og Dag Ole Teigen, fra Høyre, Inge Lønning og Sonja Irene Sjøli, fra Sosialistisk Venstreparti, Olav Gunnar Ballo, fra Kristelig Folkeparti, Laila Dåvøy, fra Senterpartiet, fung. leder Rune J. Skjæl­aaen, og fra Venstre, Gunvald Ludvigsen, viser til at forslaget om vandelsattest er behandlet av Stortinget i desember 2007 jf. Dokument nr. 8:83 (2006-2007) - representantforslag fra stortingsrepresentantene Carl I. Hagen, Siv Jensen og Harald T. Nesvik om en fremdriftsplan for å sikre en varm, valgfri og verdig eldreomsorg som skinner. Den samme saken ble også tatt opp av Fremskrittspartiets representanter i behandlingen av St.meld. nr. 25 (2005-2006), Mestring, muligheter og mening. Framtidas omsorgsutfordringer, og i innstillingen til statsbudsjettet for 2007, Budsjett-innst. S. nr. 11 (2006-2007).

Flertallet viser til sine merknader i innstillingene til nevnte saker og går inn for at forslaget avvises.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til det fremlagte forslaget om å innføre vandelsattest i pleie- og omsorgssektoren. Disse medlemmer er enig i at pleietrengende som mottar omsorgstjenester, må kunne føle seg trygge på at de ikke blir utsatt for overgrep fra dem som yter omsorgen. Mottakere av pleie- og omsorgstjenester er ofte i en sårbar livssituasjon der de er avhengig av at de ansatte skjøtter sitt arbeid på beste måte. Disse medlemmer er imidlertid usikre på om vandelsattest for alle ansatte i pleie- og omsorgssektoren er det beste virkemiddelet. En vandelsattest er ingen garanti for plettfri vandel, men sier bare noe om en person er straffedømt eller ikke. I så måte kan en slik attest lett gi en falsk trygghet når ansettelsen finner sted.

Disse medlemmer viser til at arbeidsgivere har et stort ansvar for å rekruttere ansatte som er egnet til å utføre sine arbeidsoppgaver. I dette ansvaret ligger det også en plikt til å følge opp sine ansatte og påse at de også utfører sitt arbeid på beste måte. I pleie- og omsorgssektoren bør oppfølgingen også skje i samarbeid med den som mottar tjenestene. Disse medlemmer vil videre vise til følgende flertallsmerknad i forbindelse med behandlingen av St.meld. nr. 25 (2006-2007) Mestring, muligheter og mening. Framtidas omsorgsutfordringer:

"Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Venstre, vil avvente Regjeringens utredning om virkning av bruk av politiattester før det tas stilling til om det også skal stilles krav om slike attester for dem som skal jobbe i pleie- og omsorgstjenestene."

Disse medlemmer har ikke registrert at denne utredning foreligger, og vil be om at departementet redegjør for fremdriften.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Jan-Henrik Fredriksen, Vigdis Giltun og Harald Valved, mener det er viktig å sikre eldre som mottar pleie og omsorgstjenester, mot overgrep. Eldre pleietrengende bor ofte alene og har liten mulighet til å forsvare seg. Det er også vanlig at eldre oppbevarer medisiner og kontantbeløp hjemme, og disse medlemmer kjenner til at det i mange tilfeller er avdekket tyveri. De som blir frastjålet verdiene, har ikke krav på erstatning fra kommunen, det mangler ofte bevis, og mange eldre tør ikke å melde fra. Overgrep og tyveri skjer dessverre også på institusjoner. Disse medlemmer mener at eldre pleietrengende ville vært bedre sikret hvis det stilles krav om vandelsattest for dem som skal arbeide på dette feltet.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen igangsette et arbeid med å innføre krav om vandelsattest for dem som jobber innenfor pleie- og omsorgssektoren, og fremme denne saken for Stortinget så raskt som mulig. Følgende elementer anmodes om å inngå i vandelsattesten: voldsforbrytelser, narkotikaforbrytelser, seksualforbrytelser og grov økonomisk kriminalitet."

Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Stortinget ber Regjeringen igangsette et arbeid med å innføre krav om vandelsattest for dem som jobber innenfor pleie- og omsorgssektoren, og fremme denne saken for Stortinget så raskt som mulig. Følgende elementer anmodes om å inngå i vandelsattesten: voldsforbrytelser, narkotikaforbrytelser, seksualforbrytelser og grov økonomisk kriminalitet.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre.

Komiteen viser til representantforslaget og merknadene og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:99 (2006-2007) - representantforslag fra stortingsrepresentantene Siv Jensen, Harald T. Nesvik, Ketil Solvik-Olsen, Vigdis Giltun og Jan-Henrik Fredriksen om krav til vandelsattest for personer som jobber innenfor pleie- og omsorgstjenestene – avvises.

Oslo, i helse- og omsorgskomiteen, den 14. februar 2008

Rune J. Skjælaaen

Jan Bøhler

fung. leder

ordfører