Vedlegg: Brev fra Olje- og energidepartementet v/statsråden til energi- og miljøkomiteen, datert 18. februar 2008

Vedrørende representantforslag nr 8:37 (2007-2008) om en energipolitisk handlingsplan

Det vises til brev av 16. januar d.å. fra Stortingets energi- og miljøkomité vedrørende representantforslag nr. 8:37 (2007-2008) fra stortingsrepresentantene Kjetil Solvik-Olsen, Torbjørn Andersen, Tord Lien og Kåre Fostervold om en energipolitisk handlingsplan.

Svar:

Regjeringen presenterte hovedtrekkene i sin energipolitiske handlingsplan i Soria Moria-erklæringen. Denne planen ligger til grunn for Regjeringens arbeid i denne stortingsperioden.

Som det går frem av erklæringen er det et overordnet mål å legge til rette for sikker og effektiv energiforsyning med akseptable priser til husholdninger og industri. En sikker tilgang på energi er viktig både for folk flest i hverdagen, for verdiskapingen og for arbeidsplassene. Regjeringen har derfor gitt høy prioritet til arbeidet med å redusere sårbarheten i den norske kraftforsyningen.

Regjeringen vil legge til rette for økt kraftproduksjon ved en aktiv satsing på miljøvennlige energiformer. Det innebærer for det første å utnytte potensialet som ligger i opprusting av eksisterende vannkraftverk. Videre vil Regjeringen stimulere til økt utbygging av små-, mini- og mikrokraftverk. Det har i løpet av 2006 og 2007 skjedd en betydelig økning i produksjonskapasiteten i norsk elektrisitetsproduksjon. Produksjonskapasiteten i vannkraftverkene har økt med om lag 1,4 TWh. Det er i løpet av de to siste årene satt i produksjon vindkraftverk som kan gi en årlig nettoproduksjon på om lag 0,3 TWh. I tillegg er gasskraftverket på Kårstø satt i drift, og vil ha en produksjonskapasitet på opp mot 3,5 TWh.

Produksjonskapasiteten av vann- og vindkraft er i 2008 forventet å øke ytterligere med i størrelsesorden 1,0 TWh. For vannkraft er det prosjekter med en produksjonskapasitet på ytterligere om lag 2 TWh som enten er under utbygging eller har fått konsesjon. Videre ligger mange prosjekter til konsesjonsbehandling i NVE. Som redegjort for i St.prp. nr 1 (2007-2008) vil konsesjonsbehandlingskapasiteten i NVE bli styrket og særlig prosjekter som kan styrke forsyningssikkerheten i utsatte områder vil bli prioritert. Videre skal etter planen gasskraftverket på Mongstad være i drift fra 2010. Gasskraftverket vil ha en produksjonskapasitet på opp mot 2,3 TWh el og 2,8 TWh varme.

Satsingen på energieffektivisering, varme og elektrisitet fra fornybare energikilder er sentrale elementer i regjeringens politikk for utviklingen av en miljøvennlig energiforsyning. Enovas ramme i år er på om lag 1 450 mill. kroner, bortimot en dobling av rammene i forhold til 2007. Den økte økonomiske rammen gir grunnlag for å styrke satsingen på alle områdene innenfor fornybar energi. Regjeringen har et ambisiøst mål om 30 TWh ny fornybar energiproduksjon og energieffektivisering innen 2016. For å nå dette målet må gode ordninger som stimulerer til produksjon av fornybar energi på plass. Regjeringen har derfor startet nye samtaler med Sverige om grønne sertifikater. Dette er også et sentralt punkt i avtalen mellom regjeringspartiene og H, Kr. F og V om klimameldingen. For å få fart på vindkraftutbyggingen mens vi venter på sertifikatmarkedet, legger jeg opp til å utlyse ny runde med investeringsstøtte til vindkraft gjennom Enova.

Det skjer også omfattende forbedringer av overføringsnettet. Blant annet forventes, i følge Statnett, NorNed-kabelen mellom Norge og Nederland å bli tilgjengelig for kraftmarkedet i april 2008. Regjeringen er opptatt av å ha et sentralnett med tilstrekkelig kapasitet i hele landet. Det er et mål at overføringsnettet utvikles og utbygges på en samfunnsmessig rasjonell måte både innenlands og mellom de nordiske landene. Statnett SF er i gang med flere store prosjekter, og har skissert en portefølje av investeringer for de neste ti årene på rundt 16 milliarder kroner.

En satsing på forskning og ny teknologi er viktig for å bygge opp under utviklingen av en miljøvennlig energiforsyning på sikt. Regjeringen vil styrke forsk­ning og utvikling av fornybare og effektive energiteknologier og CO2-håndteringsteknologier med 70 mill. kroner inneværende år og med 300 mill. koner i 2009, jf. klimaforliket. I tillegg vil vi sette av 150 mill. kroner til et demonstrasjonsprogram for utvikling av havvindmøller og andre umodne energiteknologier. Dette skal vi gjøre innenfor rammen av Energi21 – den nye FoU-strategien for energisektoren – som vi nå er i ferd med å etablere. Jeg fikk overrakt et forslag til strategi fra strategigruppen for Energi21 5. februar, og er nå i ferd med å opprette et styre for strategien.

Regjeringen er i gang med et omfattende arbeid for å utvikle og realisere CO2-håndtering. Fangst og lagring av CO2 er et svært viktig tiltak for å håndtere de store klimautfordringene vi står overfor, samtidig som det er behov for en styrket energiforsyning. Det er bevilget 1 125 mill. kroner til dette arbeidet i statsbudsjettet for 2008. Det legges til grunn at investeringsbeslutningene for CO2-fangstanleggene på henholdsvis Kårstø og Mongstad tas høsten 2009 og i 2012. Parallelt utreder vi transport- og lagringsløsninger for CO2.

Regjeringen vil følge opp politikken for en sikker og miljøvennlig energiforsyning med ytterligere tiltak, og vil komme tilbake Stortinget på vanlig måte knyttet til aktuelle saker.