Innstilling fra utenrikskomiteen om samtykke til at Norge deltar i den 11. påfyllingen av Det afrikanske utviklingsfondet (AfDF-XI)

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

I proposisjonen ber Regjeringen om samtykke fra Stortinget til å delta i den 11. påfyllingen av Det afrikanske utviklingsfondet (AfDF-XI). AfDF er Afrikabankgruppens utviklingsfond for de fattigste landene i Afrika, som på grunn av manglende kredittverdighet ikke kan få lån i Den afrikanske utviklingsbanken (AfDB). Fondet låner ut på såkalt "myke" vilkår og gir gavemidler til fattigdomsreduserende tiltak. Nye ressurser blir hovedsakelig tilført fondet fra giverland som resultat av påfyllingsforhandlinger og gjennom tilbakebetalinger på tidligere lån. Påfyllingen gjelder for en treårsperiode. Den forrige påfyllingen av fondet (AfDF-X) ble foretatt i 2005 for perioden 2005–2007. Sentrale spørsmål under forhandlingene er fondets utlånspolitikk og prioriteringer, samt påfyllingens størrelse. Forhandlingene har pågått parallelt med påfyllingsforhandlingene for Verdensbankens utviklingsfond (IDA).

Totalt kom den 11. påfyllingen på om lag 5,7 milliarder Special Drawing RightsSpecial Drawing Rights (SDR) er IMFs og enkelte andre finansinstitusjoners valutaenhet, hvis verdi er basert på en rekke internasjonale valutaer, og som fungerer som global reservevaluta. (SDR) med en økning i givernes bidrag på ca. 43 pst. i forhold til forrige påfylling. Etter dagens kurs utgjør det omtrent 49 mrd. kroner. Dette tallet kan endre seg noe, ettersom det for tre land er tatt inn forventet beløp, da disse av budsjettmessige årsaker ennå ikke har forpliktet seg.

Norge ga tilsagn om 1,5 mrd. kroner over tre år, hvilket innebærer en økning på 170 mill. kroner i forhold til forrige påfylling. Norge er en relativt stor bidragsyter – den niende største totalt – og størst av de nordiske landene. Norges relative andel av påfyllingen går noe ned, fra om lag 4,9 til 4,5 pst. Som vedlegg til proposisjonen følger tabell over tilskudd fra de ulike land. Tilskudd til AfDF går over kap. 171 Multilaterale finansinstitusjoner, post 71 Regionale banker og fond, kan overføres.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Olav Akselsen, Vidar Bjørnstad, Hill-Marta Solberg, Anette Trettebergstuen og Karin Yrvin, fra Fremskrittspartiet, Morten Høglund, Siv Jensen og Øyvind Vaksdal, fra Høyre, Erna Solberg og Finn Martin Vallersnes, fra Sosialistisk Venstreparti, Ågot Valle, fra Kristelig Folkeparti, Dagfinn Høybråten, fra Senterpartiet, Alf Ivar Samuelsen, og fra Venstre, Anne Margrethe Larsen, viser til proposisjonens gjennomgang av forhandlingsprosessen og sluttresultatet av forhandlingene.

Komiteen viser til at fondets målsetting er å finansiere fattigdomsreduserende tiltak i låntakerlandene og at norske bidrag til AfDF er et uttrykk for et ønske om å bidra til å styrke en regional, afrikansk institusjon som gjennom reformer og utvikling har blitt en sentral aktør for økonomisk utvikling på det afrikanske kontinentet. Videre peker komiteen på at utfordringen fremover er å videreføre den positive utviklingen samt å øke aktiviteten, og at dette er viktig blant annet for oppnåelsen av tusenårsmålene.

Komiteen merker seg at de overordnede satsingsområdene etter forhandlingsrunden er infrastruktur, vann og sanitær, godt styresett, regional integrasjon og utvikling av privat sektor, samt at likestilling, klima og miljø skal hensyntas i alle prosjekter.

Komiteen merker seg at tradisjonelle jordbruksprosjekter og støtte til grunnutdanning, helse og hiv/aids vil kunne bli nedprioritert eller inngå gjennom infrastrukturkomponenter som helsestasjoner, vann og sanitære anlegg til skoler osv.

Komiteen fremhever viktigheten av at dette arbeidet opprettholdes som sentrale områder for AfDF, særlig med sikte på at fondets engasjement skal støtte opp under arbeidet til andre internasjonale institusjoner som har et mer direkte fagansvar på disse områdene.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet støtter den 11. påfyllingen av Det afrikanske utviklingsfondet (AfDF-XI), men vil komme tilbake til finansieringsmekanismens rolle i utviklingspolitikken på et senere tidspunkt.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker i at Norge

  • 1. deltar i den 11. påfyllingen av Det afrikanske utviklingsfondet, AfDF, med 1 500 000 000 kroner for perioden 1. januar 2008 til 31. desember 2010

  • 2. utsteder et ukvalifisert "Instrument of Commitment" til Det afrikanske utviklingsfond som bindende forpliktelse for Norges bidrag til det internasjonale gjeldssletteinitiativet (MDRI) i perioden 2016 til og med 2020.

Oslo, i utenrikskomiteen, den 11. juni 2008

Olav Akselsen

Anette Trettebergstuen

leder

ordfører