2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunvor Eldegard, Sigrun Eng, Steinar Gullvåg, Sigvald Oppebøen Hansen og Arne L. Haugen, fra Fremskrittspartiet, Hans Frode Kielland Asmyhr, Kåre Fostervold og Øyvind Korsberg, fra Høyre, Torbjørn Hansen og Elisabeth Røbekk Nørve, fra Sosialistisk Venstreparti, Inge Ryan, fra Kristelig Folkeparti, Ingebrigt S. Sørfonn, fra Senterpartiet, lederen Ola Borten Moe, og fra Venstre, Leif Helge Kongshaug, viser til St.prp. nr. 62 (2007–2008), der Stortinget blir bedt om å gjøre vedtak om at staten skal delta i en garantiavtale mellom Eksportfinans ASA og selskapets eiere.

Komiteen er på det rene med at Eksportfinans ASA har til oppgave å bidra til konkurransedyktig finansiering for norsk eksportindustri og norske kommuner. For å kunne utøve denne rollen, er selskapet avhengig av høy kredittverdighet i de internasjonale kapitalmarkedene. Den statlige eierandelen på 15 pst. er, etter komiteens mening, av stor betydning for selskapets soliditet og rating i de internasjonale kapitalmarkedene.

Komiteen viser også til at aksjekapitalen i selskapet ble økt med 1,2 mrd. kroner så sent som i mars 2008, men at dette ikke har vært tilstrekkelig for å sikre selskapets soliditet og fortsatt høy internasjonal kredittverdighet.

Komiteen konstaterer at Eksportfinans, som en følge av uroen i de internasjonale kapitalmarkedene, har hatt et betydelig verdifall i sin portefølje av verdipapirer i 1. kvartal 2008 med derav følgende urealiserte tap.

Komiteen har videre merket seg at Eksportfinans ASA på denne bakgrunn har inngått en avtale med selskapets største private aksjonærer (DnB NOR Bank ASA, Nordea Bank AB og Danske Bank A/S) som sikrer selskapet mot ytterligere verdifall innenfor en ramme på 5 mrd. kroner. Garantiavtalen skjermer selskapet mot ytterligere fall i verdipapirporteføljen.

Komiteen har også merket seg at aksjonærer som representerer ca. 84,5 pst. av aksjene har sluttet seg til garantiavtalen, og at et mindretall som representerer 0,5 pst. av aksjene, har valgt å stå utenfor garantiavtalen.

Komiteen minner om at staten har et kommersielt utgangspunkt for sitt engasjement i Eksportfinans ASA. Samtidig er komiteen klar over det strategiske element i eierskapet, nettopp fordi staten som eier bidrar vesentlig til selskapets kredittverdighet. Komiteen har særlig merket seg adm. direktør Gisele Marchands klare utsagn under komitéhøringen 6. juni 2008 om at det derfor vil vekke oppsikt om staten ikke slutter seg til den garantiavtalen som generalforsamlingen for lengst har vedtatt. Komiteen legger avgjørende vekt på dette.

Komiteen registrerer at Regjeringen ikke finner noe klart og entydig grunnlag for å bedømme den økonomiske verdien av statens deltakelse i garantiavtalen. Det gjør heller ikke konsulentselskapet Arctic Securities ASA, som likevel konkluderer med at staten kan komme noe bedre ut ved å gå inn i avtalen enn ved å stå utenfor, avhengig av de forutsetningene som legges til grunn.

Garantiavtalen, som er særegen og konstruert for Eksportfinans' behov, er etter komiteens mening vesentlig for å beskytte aksjonærverdiene i Eksportfinans, inkludert aksjekapitalforhøyelsen i mars 2008. Eierne bør derfor stå samlet bak garantiavtalen.

Komiteen har merket seg at Regjeringen på bakgrunn av de siste måneders utvikling i finansmarkedene vil foreta en nærmere vurdering av selskapets forretningsmodell, strategi og virksomhetsområder, med sikte på at selskapet skal oppnå ønsket risikostyring og konsentrasjon om kjernevirksomheten. I denne forbindelse vil spørsmål knyttet til likviditetsporteføljen og utlån til kommunal sektor også bli vurdert. Komiteen støtter dette.

Komiteen støtter forslaget om at Nærings- og handelsdepartementet gis fullmakt til å tiltre porteføljegarantiavtalen med en 15 pst. andel, som tilsvarer statens eierandel i selskapet. Komiteen konstaterer at statens andel av garantirammen skal være begrenset oppad til 750 mill. kroner i samsvar med statens eierandel.