3. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Berit Brørby, Svein Roald Hansen og Ivar Skulstad, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen og lederen Lodve Solholm, fra Høyre, Per-Kristian Foss, fra Sosialistisk Venstreparti, Øystein Djupedal, fra Kristelig Folkeparti, Ola T. Lånke, og fra Senterpartiet, Rune J. Skjælaaen, viser til at Riksrevisjonen har gjennomført en undersøkelse av bevaringen og sikringen av samlingene ved statlige museer, som en oppfølging av den undersøkelse Riksrevisjonen gjennomførte i 2002, og la frem for Stortinget i Dokument nr. 3:9 (2002–2003).

Undersøkelsen i 2002 viste at samlingene i fem statlige museer ble oppbevart under uforsvarlige forhold og at tiltak som var truffet for å sikre samlingene til dels var utilstrekkelige, samt at det i liten grad ble gitt overordnede føringer for bevaring og sikring av samlingene. Målet med Riksrevisjonens oppfølgingsundersøkelse har vært å vurdere status for bevaring av samlingene til fire av de statlige museene som ble undersøkt i 2002.

Komiteen har notert seg at den nye undersøkelsen viser at det generelt har skjedd forbedringer i oppbevaringsforholdene ved de fleste museene siden Riksrevisjonens forrige undersøkelse og at det har skjedd flere positive endringer på sikringsområdet enn på bevaringsområdet. Komiteen viser til at Riksrevisjonen uttaler at sikkerhetstilstanden kan karakteriseres som bedre enn bevaringsforholdene ved de fleste museene.

Komiteen har merket seg at det fortsatt er betydelige svakheter ved bevaringsforholdene ved flere av museene, og at ugunstig klima, som fuktighet og temperatur, fortsatt representerer et av de største problemene, samt at lysforhold og biologiske faktorer har uheldig påvirkning på samlingene.

Komiteen finner det positivt at sikringsforholdene ved flere av museene er forbedret siden forrige undersøkelse og at brannsikring generelt har vært et forhold som alle museene, i noe varierende grad, synes å ha prioritert høyt i 2007.

Komiteen har merket seg at det i Riksrevisjonens undersøkelse er påvist størst svakheter ved de naturhistoriske samlingene i Oslo og Bergen og at forholdene ved disse samlingene på en del områder er verre enn ved de andre museene. Komiteen viser til sin befaring ved disse samlingene som viste til dels svært mangelfulle magasinforhold.

Komiteen noterer at undersøkelsen viser at mangler ved oppbevaringsforholdene i vesentlig grad er relatert til bygningmessige forhold ved museene, og at dårlig vedlikeholdte bygninger og uegnede lokaler reduserer muligheten for å skape gode oppbevaringsforhold. Komiteen vil vise til at Riksrevisjonen uttaler at det likevel burde være mulig for museene å gjennomføre ytterligere tiltak av ulik karakter og av ulikt omfang for å bedre bevaringen og sikringen. Komiteen viser til at De naturhistoriske samlingene ved Bergen Museum, gjennom relativt enkle tiltak som opprydding og omorganisering, har bedret oppbevaringsforholdene for noen samlinger.

Komiteen viser til at undersøkelsen viser forbedringer i departementets og universitetenes styring av universitetsmuseene siden Riksrevisjonens undersøkelse i 2002, og at den nye undersøkelsen viser at både Kunnskapsdepartementet og ledelsen ved universitetene i Oslo og Bergen gir flere faglige føringer for universitetsmuseenes virksomhet enn i 2002. Komiteen mener likevel at det fortsatt er et forbedringspotensial med hensyn til rapporteringskrav for bevarings- og sikringsarbeidet og skriftlige rapporteringsrutiner fra universitetsmuseenes side, samt at museene i varierende grad har fastsatt resultatmål for sikring og bevaring. Komiteen forutsetter at ansvarlige departementer følger opp dette.

Komiteen ser at både Kunnskapsdepartementet og Kultur- og kirkedepartementet har framholdt at vesentlige mangler ved oppbevaringsforholdene er knyttet til eksisterende bygningsmasse og at beregninger fra Statsbygg fra 2006 viser at totale investeringskostnader for ombygging og nybygg vil beløpe seg til 1 256 mill. kroner for de to universitetsmuseene i Oslo. Komiteen har merket seg Riksrevisjonen konstaterer at det ikke vil bli en permanent løsning på bevarings- og sikringssituasjonen før ny bygningsmasse er blitt realisert. Komiteen understreker behovet for at nybygg prioriteres i fremtidige budsjetter.

Komiteen sier seg likevel enig med Riksrevisjonen som framhever nødvendigheten av at det på kort sikt gjennomføres tiltak som kan bedre bevaringssituasjonen innen eksisterende bygningsmasse.