Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Gunnar Gundersen, Martin Engeset, Peter Skovholt Gitmark, Sonja Irene Sjøli og Torbjørn Røe Isaksen om å styrke grunneieres rettigheter til erstatning og i saksbehandlingen ved vern og ekspropriasjon

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Følgende forslag fremmes i dokumentet:

"Stortinget ber Regjeringen fremme sak for Stortinget med sikte på å styrke grunneiers rett til erstatning i saker om vern og ekspropriasjon, og det bes om at det i saken særlig utredes å utvide retten til erstatning ved gjenkjøpsverdi, at det ikke diskrimineres mellom ulike former for vern og at det økonomiske tapet utmåles etter markedsverdien.

Stortinget ber Regjeringen fremme sak for Stortinget med sikte på å styrke grunneiers retter i saksbehandlingen av saker om vern og ekspropriasjon, og det bes om at det i saken særlig utredes rett til forsøk på makebytte, å pålegge staten en tilbudsplikt og en tidsbegrensning av det midlertidige vernet.

Stortinget ber Regjeringen legge frem en sak om praktiseringen av båndlegging og innløsing av eiendom knyttet til planlagte veiprosjekter. Saken skal spesielt avklare rettigheter for eiendomsbesittere, og hvilke tidsfrister og prosedyrer som må innføres for å unngå at enkeltmennesker må bære urimelige byrder på statens vegne når prosjekter trekker ut i tid."

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Ann-Kristin Engstad, Asmund Kristoffersen, Marianne Marthinsen, Tore Nordtun, Torny Pedersen og Terje Aasland, fra Fremskrittspartiet, Torbjørn Andersen, Tord Lien og Ketil Solvik-Olsen, fra Høyre, Peter Skovholt Gitmark og Ivar Kristiansen, fra Sosialistisk Venstreparti, Inga Marte Thorkildsen, fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette Holten Hjemdal, fra Senterpartiet, Erling Sande, og fra Venstre, lederen Gunnar Kvassheim, viser til Dokument nr. 8:34 (2008–2009) hvor Regjeringen bes om å fremme sak for Stortinget med sikte på å styrke grunneiers rett til erstatning i saker om vern og ekspropriasjon, at det ikke diskrimineres mellom ulike former for vern og at det økonomiske tapet utmåles etter markedsverdien. Videre fremmes det forslag om å be Regjeringen fremme sak for Stortinget med sikte på å styrke grunneiers retter i saksbehandlingen av saker om vern og ekspropriasjon og en tidsbegrensning av det midlertidige vernet. Til slutt bes Regjeringen legge frem en sak om praktiseringen av båndlegging og innløsing av eiendom knyttet til planlagte veiprosjekter. Saken skal spesielt avklare rettigheter for eiendomsbesittere, og hvilke tidsfrister og prosedyrer som må innføres for å unngå urimelige byrder når prosjekter trekker ut i tid.

Komiteen viser til brev fra statsråd Solheim datert 4. mars 2009 (vedlagt), hvor det vises til at de problemstillinger forslagsstillerne tar opp vil bli adressert i forbindelse med behandlingen av naturmangfoldloven.

Komiteen peker på at Regjeringen har adressert disse problemstillingene i forbindelse med Ot.prp. nr. 52 (2008–2009) om naturmangfoldloven.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til at Regjeringens forslag ikke til fulle innfrir de ønsker forslagsstillerne fremsetter i Dokument nr. 8:34 (2008–2009.) Dette gjelder både i forhold til tidsfrister for midlertidig vern, i forhold til prosessrisiko hos statens motpart, i forhold til likestilling i forhold til de forskjellige vernetypene og i forhold til prisfastsettelse.

Komiteen har ingen merknader knyttet til forhold til innløsning av ekspropriasjon tilknyttet planlagte veiprosjekter. For øvrig viser komiteen til de enkelte partienes merknader i Innst. O. nr. 100 (2008–2009), jf. Ot.prp. nr. 52 (2008–2009).

Uttalelse fra transport- og kommunikasjonskomiteen

Transport- og kommunikasjonskomiteen uttaler:

"Transport- og kommunikasjonskomiteen viser til oversending datert 2. juni 2009 av utkast til innstilling i ovennevnte sak.

Transport- og kommunikasjonskomiteen har ingen merknader."

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:34 (2008–2009) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Gunnar Gundersen, Martin Engeset, Peter Skovholt Gitmark, Sonja Irene Sjøli og Torbjørn Røe Isaksen om å styrke grunneieres rettigheter til erstatning og i saksbehandlingen ved vern og ekspropriasjon – vedlegges protokollen.

Vedlegg

Brev fra Miljøverndepartementet v/statsråden til energi- og miljøkomiteen, datert 4. mars 2009.

Representantforslag nr. 34 (2008-2009)

Jeg viser til energi- og miljøkomiteens brev av 13. februar 2009.

Regjeringen vil nær framtid legge fram en odelstingsproposisjon om ny naturmangfoldlov. Jeg viser til denne hva gjelder spørsmål om vern og erstatning for vernevedtak og ser ingen grunn til å ta dette opp som en egen sak.

Spørsmål om ekspropriasjonslovgivningen generelt hører under Justis- og politidepartementet.

Praktiseringen av båndlegging og innløsning av eiendommer knyttet til vegprosjekter hører under Samferdselsdepartementet.

Oslo, i energi- og miljøkomiteen, den 4. juni 2009

Gunnar Kvassheim

Tord Lien

leder

ordfører