Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Inge Lønning og Sonja Irene Sjøli om en konsensuskonferanse for heroinassistert behandling

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen arrangere en konsensuskonferanse, der representanter for både fagmiljø og brukerorganisasjoner drøfter faglige, etiske og prioriteringsmessige sider av forslaget om å tilby heroinassistert behandling for rusavhengige i Norge."

Det vises til at Regjeringen 6. mars 2009 nedsatte et utvalg som skal vurdere omfattende tiltak for de mest hjelpetrengende rusavhengige og bl.a. vurdere om heroinstøttet behandling skal være en del av tilbudet.

Det framholdes at heroin er et alvorlig avhengighetsskapende og dødelig opiat, og at bruk av heroin fører til betydelige helsemessige og sosiale problemer for enkeltmennesker, deres familier og for samfunnet. I lys av dette mener forslagsstillerne det er svært betenkelig at den offentlige helsetjenesten skal legge til rette for bruk av dette rusmidlet, og det uttales at dette også vil være i strid med FNs anbefaling om forbud mot narkotika.

Det vises til at det er fremkommet flere innvendinger mot forslaget om heroinstøttet behandling fra fagmiljøene.

Forslagsstillerne mener det er nødvendig å sikre en grundig faglig og politisk gjennomgang av spørsmålet om heroinstøttet behandling, der også brukernes synspunkt blir hørt og tillagt vekt. De mener at en konsensuskonferanse vil bidra til en bredere og mer grundig debatt om faglige, etiske og prioriteringsmessige sider av spørsmålet om heroinassistert rehabilitering og gi et bedre grunnlag for politiske beslutninger i saken.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Jan Bøhler, Sonja Mandt-Bartholsen, Gunn Olsen og Dag Ole Teigen, fra Fremskrittspartiet, Jan-Henrik Fredriksen, Vigdis Giltun og lederen Harald T. Nesvik, fra Høyre, Inge Lønning og Sonja Irene Sjøli, fra Sosialistisk Venstreparti, Olav Gunnar Ballo, fra Kristelig Folkeparti, Laila Dåvøy, fra Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, og fra Venstre, Gunvald Ludvigsen, har merket seg den debatt som har versert i en rekke forskjellige fora de seneste månedene om hvorvidt det skal iverksettes prosjekt i Norge med heroinassistert behandling eller ikke. De som har vært positive til et slikt forslag, har vist til det som gjøres i Sveits, Tyskland eller det som Danmark nå igangsetter. Debatten har oppstått etter at statsråd Bjarne Håkon Hanssen gjennom et intervju sa at han ville vurdere heroinassistert behandling som et mulig tiltak for å hjelpe de aller tyngste narkomane. Dette har medført en debatt innen de fleste politiske partier i tillegg til de aller fleste lag, organisasjoner, frivillige og lignende som enten arbeider med rus og rusmiddelavhengige eller tidligere rusmiddelmisbrukere, nåværende rusmiddelmisbrukere etc.

Komiteen har videre merket seg at helse- og omsorgsministeren 6. mars 2009 nedsatte et utvalg som skal se på det tilbudet vi har i Norge når det gjelder rusbehandling. Dette utvalget vil sannsynligvis også vurdere et tiltak som heroinassistert behandling i det arbeidet som det skal gjøre. Utvalget er ment å være ferdig med sitt arbeid i løpet av mars 2010 og skal da, som tidligere vist til, ha vurdert omfattende tiltak for de mest hjelpetrengende rusmiddelavhengige. I utvalget er flertallet av medlemmene politikere, og bare to av medlemmene har fagbakgrunn fra rusfeltet. Komiteen finner også grunn til å påpeke at det i utvalget ikke er brukerrepresentasjon.

Komiteen viser til at forslagsstillerne i representantforslaget fremmer forslag om at det skal arrangeres en konsensuskonferanse om dette temaet, der representanter fra både fagmiljø og brukerorganisasjoner drøfter faglige, etiske og prioriteringsmessige sider av forslaget om å tilby heroinassistert behandling i Norge. Dette med bakgrunn i at dersom en skal tilby heroinstøttet behandling, vil dette reise en rekke etiske, faglige og prioriteringsmessige problemstillinger som det ville vært fordelaktig å få avklart og/eller belyst enten man i utgangspunktet er positiv eller negativ til et slikt behandlingsopplegg. I tillegg kommer selvfølgelig også de juridiske og behandlingsmessige problemstillingene et opplegg med heroinassistert behandling vil kunne medføre, samt hvilke avgrensninger som skal gjøres med hensyn til hvem som eventuelt skal kunne få dette tilbudet. Komiteen støtter forslaget om at det skal arrangeres en konsensuskonferanse om heroinassistert behandling da dette vil kunne medføre at en har et langt bedre beslutningsgrunnlag enten en velger å sette i verk et slikt behandlingsopplegg eller ikke. På denne bakgrunn fremmer komiteen følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen arrangere en konsensuskonferanse, der representanter fra både fagmiljø og brukerorganisasjoner drøfter faglige, etiske og prioriteringsmessige sider av forslaget om å tilby heroinassistert behandling for rusmiddelavhengige i Norge."

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av en samlet komité.

Komiteen viser til representantforslaget og merknadene og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Stortinget ber Regjeringen arrangere en konsensuskonferanse, der representanter fra både fagmiljø og brukerorganisasjoner drøfter faglige, etiske og prioriteringsmessige sider av forslaget om å tilby heroinassistert behandling for rusmiddelavhengige i Norge.

Oslo, i helse- og omsorgskomiteen, den 9. juni 2009

Harald T. Nesvik

leder og ordfører