Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen oppnevne et offentlig utvalg til å utarbeide et forslag til en norsk samfunnskontrakt på områdene helse, omsorg og sosiale tjenester. Et slikt utvalg bør representere myndighetene, brukerorganisasjonene og et bredt spekter av private og private ideelle helse- og omsorgsvirksomheter.

Resultatet av utvalgets arbeid fremlegges for Stortinget.»

Forslagsstillerne viser til at ideelle og frivillige organisasjoner og stiftelser årlig utfører over 38 000 årsverk innen velferdsfeltet i Norge med hovedvekt på helse- og omsorgssektoren. Det framholdes at ideelle velferdsprodusenter historisk sett har vært pionerer på en rekke helse- og omsorgsoppgaver som siden har blitt oppgaver for velferdsstaten, og at samtidig som de ideelle aktørene er en integrert del av det samlede offentlige tjenestetilbudet opptrer de også som et alternativ og korrektiv til de offentlige institusjonene.

Forslagsstillerne ønsker at det etableres en samfunnskontrakt for samspillet mellom offentlig sektor og ideell sektor som definerer og forankrer en felles forståelse av på hvilke områder offentlige myndigheter og ideell sektor har felles mål og utfyllende roller, og hvilke prinsipper samarbeidet skal organiseres etter for at man i størst mulig grad skal kunne nå de felles målene som er satt for helse- og omsorgspolitikken.

Det vises til eksempler på avtaler mellom det offentlige og frivillige fra Storbritannia, Danmark og Sverige. Det vises videre til at en paraplyorganisasjon for ideelle organisasjoner på europeisk nivå, European Council of Associations og General Interest (CEDAG), arbeider for å utvikle et europeisk «charter for civil dialogue», og at CEDAG har laget en oversikt over hvilke land som har eller er i ferd med å utarbeide avtaler/samfunnskontrakter mellom myndigheter og ideell sektor. Ifølge denne oversikten er det inngått avtaler i bl.a. Frankrike, Estland, Irland og Latvia.

Forslagsstillerne har merket seg at KS har tatt initiativ til å utvikle et «charter for samspill mellom det offentlige og det frivillige Norge», og at HSH har tatt til orde for å oppnevne et utvalg der bl.a. representanter fra regjeringen og HSH er med, og hvor et bredt spekter av ideelle helse- og omsorgsvirksomheter er representert.

Forslagsstillerne er opptatt av at en slik avtale kan være starten på en prosess som kan skape flere møtepunkter og bedre dialog mellom frivillig sektor og myndighetene. De mener også at en slik samfunnskontrakt vil kunne være et viktig bidrag til å gi ideell sektor større forutsigbarhet og kunne støtte framveksten av et større mangfold av utførere og leverandører innen helse- og omsorgssektoren, samt å sikre kvalitet, åpenhet og dialog.

Forslagsstillerne mener det er nødvendig å sikre en selvstendig og uavhengig ideell sektor, og at dette er en viktig garanti for demokrati og mangfold.

Forslagsstillerne påpeker at flere aktører og bedre vilkår for ideelle organisasjoner vil gi større valgfrihet og bedre kvalitet for pasienter og mottagere av helse- og sosiale tjenester, og at en samfunnskontrakt kan være av vesentlig betydning for å ta vare på og videreutvikle den kompetansen ideell sektor besitter.