Brev fra Miljøverndepartementet v/statsråden til energi- og miljøkomiteen, datert 12. mai 2010

Representantforslag 127 S (2009-2010) – forslag om å trekke tilbake utslippstillatelsen på Mongstad

Jeg viser til forslag fra stortingsrepresentantene Line Henriette Hjemdal og Laila Dåvøy om å trekke tilbake utslippstillatelsen på Mongstad.

Norge har ambisiøse målsettinger i klimapolitikken. Når det gjelder utslippene i Norge mener regjeringen det er realistisk å ha et mål om at disse utslippene skal reduseres med 15-17 millioner tonn CO2-ekvivalenter i forhold til referansebanen slik den er presentert i nasjonalbudsjettet for 2007, når skog er inkludert. For å nå de nasjonale målsettingene må det gjennomføres tiltak og virkemidler for å redusere klimagassutslipp på en rekke samfunnsområder. Det er allerede gjennomført og vil bli gjennomført tiltak i stort omfang. Jeg viser i denne forbindelse til rapporten fra etatsgruppen Klimakur, som har skissert ulike valgmuligheter myndighetene har for å nå målet om nasjonale utslippsreduksjoner i 2020. CO2-håndtering er her ett av flere mulige tiltak.

Regjeringen ønsker at Norge skal være et foregangsland på fangst og lagring av CO2, og bidra til teknologiutvikling og reduserte kostnader på sikt. Det har imidlertid ikke vært fanget CO2 fra eksosgass i stor skala før. Selve fangstteknologien er kjent (jf Sleipner), men anvendelse på eksosgass fra kraftvarmeverket på Mongstad er ny og har helt andre utfordringer. Dette er nybrottsarbeid i svært stor skala. Det har dessverre vist seg at prosjektet tar noe lenger tid enn forutsatt. Regjeringen mener det er viktig å balansere fremdrift, teknologiutvikling og kostnader på en god måte.

Regjeringen ønsker å gjennomføre fullskala CO2-håndtering på Mongstad, og det er derfor ikke aktuelt å trekke tilbake utslippstillatelsen. Vilkår og frister i en utslippstillatelse etter forurensningsloven kan endres dersom dette anses nødvendig når rammebetingelser og forutsetninger endrer seg. Endrede tidsfrister for når investeringsbeslutningen skal fattes innebærer at det på vanlig måte må søkes om endringer i utslippstillatelsen.

Samtidig med at tillatelsen for utslipp av CO2 ble gitt av Miljøverndepartementet i oktober 2006 inngikk staten og Statoil en avtale om håndtering av CO2 på Mongstad, den såkalte Gjennomføringsavtalen. Gjennomføringsavtalen og utslippstillatelsen må sees i sammenheng. Det følger av Gjennomføringsavtalen at det videre arbeidet med fullskala CO2-håndtering på Mongstad skal konkretiseres i ytterligere avtaleverk. Arbeidet med dette pågår.