Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Tove Linnea Brandvik, Thor Erik Forsberg, Steinar Gullvåg, Kari Henriksen og Anette Trettebergstuen, fra Fremskrittspartiet, lederen Robert Eriksson, Vigdis Giltun og Laila Marie Reiertsen, fra Høyre, Sylvi Graham og Torbjørn Røe Isaksen, fra Sosialistisk Venstreparti, Karin Andersen, fra Senterpartiet, Geir Pollestad, og fra Kristelig Folkeparti, Marion Gunstveit Bojanowski, viser til Representantforslag 124 S (2009–2010) fra stortingsrepresentantene Torbjørn Røe Isaksen, Sylvi Graham, Bent Høie, Sonja Irene Sjøli og Elisabeth Røbekk Nørve om alternativ turnus.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og Høyre, mener bestemmelsene og håndhevingen av arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid er viktig for å sikre et inkluderende arbeidsliv som innebærer at arbeidstakere skal kunne stå lenge i arbeid. Det er i dagens bestemmelser en stor grad av fleksibilitet for å ivareta hensynet til både brukere og ansatte. Bestemmelsene om store avvik fra normalarbeidstid ved turnusarbeid blir i dag håndtert gjennom avtaler mellom arbeidsgiver og de ansattes organisasjoner sentralt.

Flertallet viser til statsrådens svarbrev av 21. mai 2010 hvor det blir varslet en gjennomgang av problemstillingen som reises om alternativ turnus i en stortingsmelding om arbeidsforhold og arbeidsmiljø som vil bli lagt frem våren 2011. I en slik gjennomgang er det viktig å kartlegge omfanget av problemstillingen som reises i representantforslaget. Samfunnets mål om et inkluderende arbeidsliv hvor flere kan stå lenger i arbeid, forhold knyttet til helse, miljø og sikkerhet, samt hensynet til stabilitet for brukere, må stå sentralt i arbeidet med en slik gjennomgang. Videre trenger man å få klarlagt hvilken kompetanse som kreves for en fornuftig håndheving av dagens bestemmelser.

Flertallet ber statsråden komme tilbake til Stortinget med en gjennomgang av regelverket og praktiseringen av dagens bestemmelser om alternativ turnus i arbeidsmiljøloven.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre mener det er viktig å følge samfunnsutviklingen også innen et felt som sårt trenger alle de ansatte en har. En vet at rekrutteringen til ulike helseinstanser er dårlig. Søkere til sykepleierutdanningen i år er gått ned med nesten 5 pst. De som har fullført utdanningen som helsefagarbeider og som kan søke lærlingeplasser er halvert. Dette er urovekkende signaler i et samfunn som roper etter arbeidskraft de nærmeste årene. Disse medlemmer mener at en må gå inn på ulike områder for å gjøre alt for å beholde den arbeidskraften man har og ikke minst klare å rekruttere nye arbeidstakere inn. Forslaget som er fremsatt er derfor viktig i en slik sammenheng. Disse medlemmer ser at loven i dag begrenser en del virksomheter i nytenking for nettopp å få til gode løsninger innen turnus som både arbeidstaker og arbeidsgiver er fornøyd med. Disse medlemmer ser at en da må inn å gjøre noen grep slik at dette løses. Disse medlemmer er enige om at alternative arbeidstidsordninger må utformes i tråd med arbeidsmiljølovens § 10-2 første ledd slik at arbeidstakerne ikke utsettes for uheldige fysiske eller psykiske belastninger, og slik at det er mulig å ivareta sikkerhetshensyn. I den forbindelse bør det også være en selvfølge at myndighetenes egne tilsynsorganer, Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet, har like fullmakter til å godkjenne alternative skift, turnus og rotasjonsordninger, som begge partene i arbeidslivet har etter § 12-10 fjerde ledd. Tilsynenes vurderinger og godkjenninger bør bygge på tilgjengelig forsk-ningsbasert kunnskap om helse- og miljøfaktorer som spiller inn ved lange dager og nattarbeid. Disse medlemmer mener at arbeidstilsynet bør ha generell adgang til å godkjenne all endring av arbeidstiden utover ti timer etter formelle drøftinger mellom arbeidsgiver og fagforeninger lokalt.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen legge frem forslag om endringer i arbeidsmiljøloven, hvor all endring av arbeidstiden utover ti timer skal godkjennes av Arbeidstilsynet etter formelle drøftinger mellom arbeidsgiver og fagforeningene lokalt.»