Brev fra Forsvarsdepartementet v/statsråden til utenriks- og forsvarskomiteen, datert 20. oktober 2010

Anmodning om departementets uttalelse til Dokument 8:162 S (2009-2010)

Jeg viser til brev fra utenriks- og forsvarskomiteen av 6. oktober 2010. I brevet bes det om Forsvarsdepartementets uttalelse på representantforslaget om at Stortinget ber regjeringen fremme forslag til en ny helhetlig befalsordning for Forsvaret.

Representantforslaget understreker ganske riktig at siden innføringen av den nye befalsordningen i 1995, har Stortinget samtykket til en rekke endringer og justeringer i ordningen. De største endringene fremkom som en følge av Bondevik II-regjeringens forslag til langtidsplan for Forsvaret 2005–2008, og det påfølgende forslaget til ny lov om personell i Forsvaret.

Stortingets endringer av befalsordningen og Forsvarsdepartementets føringer til denne, gjenspeiles normalt gjennom et eget direktiv fra departementet (BO-direktivet). Siste BO-direktiv ble utgitt 13. juli 2006, og tok hovedsakelig for seg de endringer som ble foretatt i 2004.

Forsvarsdepartementet startet i 2009 arbeidet med et nytt BO-direktiv, som da blant annet tok utgangspunkt i å gi utfyllende bestemmelser til endringene i befalsordningen etter forrige BO-direktiv. Underveis har departementet funnet behov for å samle alle bestemmelsene om befalsordningen. Dette innebærer at det i ett samlet dokument vil fremgå både selve befalsordningen behandlet av Stortinget og departementets føringer og policy knyttet til de respektive områdene i befalsordningen. Dette vil gi den oversikten representantforslaget etterspør. Når dette er sluttført, og mulige mangler er avdekket, vil man ha bedre grunnlag for å ta stilling til om det er behov for å gjøre endringer i selve befalsordningen. I den grad det avdekkes behov for endringer i befalsordningen, vil dette bli forelagt Stortinget på vanlig måte.

Eventuelle behov for endringer i befalsordningen, vil ogs bli en integrert del av det kontinuerlige langtidsplanarbeidet. Stortinget vil derfor bli invitert til å diskutere befalsordningen på et overordnet nivå ifm. arbeidet med ny langtidsplan.

Befalsorganisasjonene er holdt løpende orientert om arbeidet, og departementet vil også involvere dem i utarbeidelsen av det nye BO-direktivet.