Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bendiks H. Arnesen, Marianne Marthinsen, Torstein Rudihagen, Tor-Arne Strøm og Laila Thorsen, fra Fremskrittspartiet, Oskar J. Grimstad, Henning Skumsvoll og Ketil Solvik-Olsen, fra Høyre, Nikolai Astrup, Bjørn Lødemel og Siri A. Meling, fra Sosialistisk Venstreparti, Snorre Serigstad Valen, fra Senterpartiet, lederen Erling Sande, og fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette Hjemdal, viser til at ulykken i Mexicogulfen 20. april 2010 hvor boreriggen Deepwater Horizon brant og senere sank, var en tragisk hendelse hvor 11 menneskeliv gikk tapt. Videre medførte denne ulykken en akutt utblåsning av store mengder olje. Hendelsen er en kraftig påminnelse om at all offshore petroleumsaktivitet er forbundet med risiko, og at det er viktig med et kontinuerlig fokus på for-bed-ring av sikkerhet og beredskap. Komiteen viser til at National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) anslår at 74 pst. av oljen er enten samlet opp, brent, naturlig oppløst i vannet eller fordampet.

Komiteen viser til at det har vært nedsatt en rekke utvalg både i USA, EU og Norge med tanke på å kartlegge hendelsesforløpet samt å se på hvilke forbedringer som kan gjøres – både med hensyn til regelverk, praksis og i forhold til oljevernberedskap. En del av dette arbeidet pågår fremdeles, og det vil ta tid før en kan få en helhetlig, endelig oversikt over disse problemstillingene.

Komiteen viser til at Petroleumstilsynet allerede 7. mai 2010 opprettet en intern prosjektgruppe som skulle definere hvilke forhold knyttet til denne ulykken som kan sammenlignes med norsk petroleumsvirksomhet, samt gjøre vurderinger av hvilke tiltak som kan være aktuelle å implementere i norsk regelverk og praksis som følge av dette. Det vises til at denne prosjektgruppen også er i direkte kontakt med berørte myndigheter i USA og fortløpende innhenter ny informasjon fra disse. Komiteen støtter dette arbeidet.

Komiteen viser til at det i brev datert 15. november 2010 fra olje- og energiministeren varsles at erfaringer fra denne ulykken blant annet vil tas med i Arbeidsdepartementets stortingsmelding om helse, miljø og sikkerhet i arbeidslivet, som planlegges fremmet i løpet av vårsesjonen 2011. I samme brev påpekes det også at det er liten aktivitet på norsk sokkel hva angår boring på så dypt vann som i Mexicogulfen. Petroleumstilsynet har gjort vurderinger av aktuelle dypvannsbrønner på norsk sokkel, og de har ikke funnet grunnlag for å stanse boringene.

Komiteen vil understreke betydningen av et kontinuerlig fokus på sikkerhet og beredskap, og at lærdommen som høstes av ulykken i Mexicogulfen må bidra til å forbedre vårt regelverk, tilsyn og vår beredskap.

Komiteen viser til at norsk sokkel regnes for å være blant de områder i verden med de høyeste krav til sikkerhet og beredskap. Komiteen har merket seg at dette også har ført til at andre land, blant annet USA, ønsker å lære av vår forvaltning og praksis. Videre har norske bedrifter og kompetansemiljøer bidratt til å finne løsninger på nedstenging av brønner, samt bidratt med utstyr og kompetanse i forhold til opprenskningsarbeidet.

Komiteen viser til brev datert 19. november 2010 fra Oljeindustriens Landsforening (OLF) til energi- og miljøkomiteen, med beskrivelse av det industriinitiativet norsk olje- og gassindustri gjennom OLF startet som et oppfølgingsprosjekt etter ulykken med Deepwater Horizon. Prosjektets oppgave er å samle relevant informasjon fra gransk-ningsrapporter og andre kilder for å vurdere påvirkning på norsk oljeindustri. Videre skal prosjektet vurdere behov for utvikling av nye metoder, standarder og teknologi for å forhindre eller begrense konsekvensene av undersjøiske utblåsninger.

Komiteen viser til at dette prosjektet er koordinert med andre internasjonale aktiviteter, slik at norsk olje- og gassindustri kan dra nytte av erfaringer på tvers av landegrenser. Komiteen mener det er positivt at norsk olje- og gassindustri har satt inn store ressurser for å lære av Deepwater Horizon-ulykken på tvers av selskaps- og landegrenser, og at de på den måten kan bidra til å redusere risikoen for at tilsvarende hendelser skal kunne skje på norsk sokkel.

Komiteen vil peke på at det på norsk sokkel stilles strenge krav til rettighetshavergrupper for tildeling av nye utvinningstillatelser og at ingen boring eller andre operasjoner tillates med mindre operatøren synliggjør at disse kan gjennomføres innenfor gjeldende regelverkskrav. Komiteen anser at det er iverksatt tilfredsstillende tiltak fra norske myndigheter for å trekke lærdom av ulykken i Mexicogulfen.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Kristelig Folkeparti, vil foreslå at forslagene i Dokument 8:173 S (2009–2010) ikke bifalles.

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti tar opp forslag I, II og IV i Dokument 8:173 S (2009–2010).