Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bendiks H. Arnesen, Marianne Marthinsen, Torstein Rudihagen, Tor-Arne Strøm og Laila Thorsen, fra Fremskrittspartiet, Oskar J. Grimstad, Henning Skumsvoll og Ketil Solvik-Olsen, fra Høyre, Nikolai Astrup, Bjørn Lødemel og Siri A. Meling, fra Sosialistisk Venstreparti, Snorre Serigstad Valen, fra Senterpartiet, lederen Erling Sande, og fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette Hjemdal, viser til de foreslåtte endringene i statsbudsjettet for 2010 under Miljøverndepartementet, og som det er redegjort for i proposisjonen.

Kap. 4400 Miljøverndepartementet

Post 76 (ny) Tilbakebetaling av tilskudd

Komiteen merker seg at avtalen om modernisering av Norilsk Nikels produksjonsanlegg på Kolahalvøya ble inngått mellom den norske og russiske regjeringen i 2001, og hadde bakgrunn i den alvorlige miljøsituasjonen på Kola i forbindelse med utslippene fra anleggene i Nikel og Zapoljarnyj. Målet med moderniseringsprosjektet var å oppnå 90 pst. reduksjon av svoveldioksidutslippene sammenlignet med 1999-nivået, i tillegg til reduksjon i utslipp av støv med tungmetaller.

Komiteen viser til at prosjektet har vært gjenstand for en rekke forsinkelser, og da det etter hvert ble det klart at konsernet ikke ville komme til å oppfylle avtalen ble det norske tilskuddet trukket tilbake. Etter at avtalen formelt utløp våren 2010 ble de tilskuddene som var blitt utbetalt til Norilsk Nikel, til sammen ca. 47 mill. NOK, tilbakebetalt av konsernet etter anmodning fra Miljøverndepartementet.

Komiteen peker på at siden avtalene som lå til grunn for prosjektet nå er kansellert, og Norilsk Nikel har tilbakebetalt de utbetalte midlene, påligger det ikke lenger noen forpliktelser på konsernet til å gjennomføre utslippsreduserende tiltak, andre enn de begrensninger russiske myndigheter måtte pålegge dem. Saken har derfor vært tatt opp med russiske myndigheter ved en rekke anledninger, senest ved president Medvedevs besøk i Norge i mai 2010.

Komiteen viser til at det i felleserklæringen fra dette besøket slås fast at utslippene fra nikkelproduksjonen ved grensen gir grunn til bekymring og må bringes ned til et nivå som ikke skader helse og miljø i grenseområdet, og at man fra russisk side vil medvirke til å iverksette nødvendige tiltak for å redusere utslippene. Videre er det enighet om å styrke miljøovervåkningen i grenseområdet og å styrke den videre kontrollen med selskapet. Norske myndigheter vil følge saken nøye, blant annet gjennom arbeidet i den norsk-russiske miljøvernkommisjon.