Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Laila Gustavsen, Eva Kristin Hansen, Svein Roald Hansen, Tore Nordtun, Anita Orlund og Helga Pedersen, fra Fremskrittspartiet, Morten Høglund, Siv Jensen, Peter N. Myhre, Kari Storstrand og Karin S. Woldseth, fra Høyre, Peter Skovholt Gitmark, Ivar Kristiansen og lederen Ine M. Eriksen Søreide, fra Sosialistisk Venstreparti, Bård Vegar Solhjell, fra Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, og fra Kristelig Folkeparti, Kjell Arvid Svendsen, viser til representantforslaget og deler forslagsstillernes syn på at det er viktig at veteraner fra internasjonale operasjoner har gode rettigheter.

Forsvarsministeren har i brev til komiteen av 16. desember 2010 redegjort for regjeringens arbeid med å bedre oppfølgingen av personell fra utenlandsoperasjoner, og for hvilke ordninger som er iverksatt. Brevet er vedlagt.

Komiteen viser til at personell i internasjonale operasjoner tjenestegjør på vegne av den norske stat. De gjør en viktig jobb, ofte under tøffe forhold, og det er samfunnets ansvar og plikt å gi dem den anerkjennelsen og støtten de fortjener, også etter at de har kommet hjem. Komiteen vil også vise til at storsamfunnet må erkjenne at det ikke har vært gjort et godt nok arbeid for å ivareta veteranene tidligere, men at det er gjort mye de siste årene, og at mer bør gjøres. Komiteen merker seg at de siste årene har det vært tverrpolitisk enighet om å styrke familiepolitikken og psykiatritjenesten, forbedre erstatnings- og kompensasjonsordningene, og ikke minst øke synligheten og anerkjennelsen for veteraner gjennom markeringer.

Komiteens flertall, medlemmene fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti, erkjenner at psykiske skader etter utenlandsoppdrag i mange tilfeller først oppdages flere år etter avsluttet tjeneste. Dette innebærer at de rammede kan falle utenfor tidsbegrensningen i oppfølgingsplikten til Forsvaret. Flertallet er opptatt av at de som er i en situasjon hvor de faller utenfor den nevnte tidsbegrensningen, også skal få oppfølging fra Forsvaret på lik linje med de andre skadde. Flertallet ønsker derfor å legge til rette for at regelverket utformes slik at skadeoppdagelsestidspunktet vil være avgjørende for oppfølgingsansvaret til Forsvaret.

Flertallet fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen tilpasse bestemmelsen knyttet til oppfølgingsansvaret slik at oppdagelsestidspunktet blir gjeldende som rettighetsgivende, i de tilfeller der skaden oppdages etter at det normale oppfølgingsansvaret er opphørt. Dagens praksis med at alle som har tjenestegjort i utenlandsoppdrag for Forsvaret når som helst kan kontakte Forsvaret for oppfølging, videreføres.»

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet har merket seg at forslagsstillerne foreslår å endre både det objektive ansvaret i forsvarspersonelloven § 12 b med tilbakevirkende kraft, og å endre den såkalte særskilte kompensasjonsordningen. Dersom dette skulle bli vedtatt, er det disse medlemmer vurdering at en i så fall hadde fått to delvis parallelle erstatningssystemer for veteraner etter utenlandsoperasjoner, og disse medlemmer kan derfor ikke gi sin tilslutning til dette.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Kristelig Folkeparti mener de siste årenes utvikling har vist at det er nødvendig med en lenger oppfølging enn ett år. Disse medlemmer vil bemerke at oppfølgingsplikten ikke minst handler om et fasiliteringsansvar, og at Forsvaret i denne perioden skal legge til rette for at veteranene får riktig behandling i det sivile hjelpeapparatet. Disse medlemmer har for øvrig merket seg at det allerede i dag eksisterer to delvis parallelle erstatningssystemer.

Komiteen har merket seg at regjeringen nå arbeider med en egen handlingsplan – «I tjeneste for Norge» – som en oppfølging av St.meld. nr. 34 (2008–2009) «Fra vernepliktig til veteran», og at denne handlingsplanen skal legges fram på veterandagen 8. mai. Komiteen imøteser dette.

Komiteen forutsetter at regjeringen i arbeidet med handlingsplanen merker seg det store engasjementet det er, både i veteranenes organisasjoner og i de politiske miljøene, for kontinuerlig å føre en god veteranpolitikk.

Komiteen har for øvrig merket seg at forsvarsministeren i sitt svarbrev til komiteen av 16. desember 2010 understreker at regjeringen, i samarbeid med veteranorganisasjonene, vil fortsette å arbeide målrettet for å sørge for at alle veteraner får den støtten og anerkjennelsen de fortjener.

På denne bakgrunn anser komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet at intensjonene i forslagene som fremmes i representantforslaget, vil bli ivaretatt.