Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Gunn Karin Gjul, Kåre Simensen, Arild Stokkan-Grande og Lene Vågslid, fra Sosialistisk Venstreparti, Gina Knutson Barstad, og fra Senterpartiet, Christina Nilsson Ramsøy, viser til at spørsmålet om nytt nasjonalmuseum har vært gjenstand for bred debatt en rekke ganger. Flertallet viser blant annet til Budsjett-innst. S. nr. 2 (2008–2009):

«Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene Fremskrittspartiet, mener at det neste store nasjonale byggeprosjektet i hovedstaden, når operaen nå er ferdigstilt, skal være et nytt nasjonalmuseum. Flertallet viser til at Regjeringen arbeider med å forberede en arkitektkonkurranse. Samtidig er det viktig at Nasjonalmuseet sikres gode og forsvarlige forhold i årene før et nybygg er på plass.»

Flertallet mener derfor at intensjonene i forslaget allerede er ivaretatt.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Solveig Horne, Øyvind Korsberg og Ib Thomsen, vil peke på at Nasjonalgalleriet er et kulturminne i ordets mest fyldige betydning. Bygningen er et av landets fremste arkitektoniske monumenter og en stående og synlig fortelling om nasjonsbyggingen og kunstens betydning.

Disse medlemmer mener at å tømme denne bygningen for sitt innhold er kulturminnevandalisme, bygning og samling er ett.

Disse medlemmer er oppmerksom på og støtter det forslaget til løsning for Nasjonalmuseet som lenge har vært skissert, «et nytt museum for samtidskunst bygges på Vestbanen.» Disse medlemmer mener det foreliggende prosjektet er svært lovende. Nasjonalgalleriets særlige klenodium, Munch-salen slik Munch selv var med og skapte den, må bevares og kunne studeres også i fremtiden, sammen med den kunsten som dette museet er skapt for.

Disse medlemmer beklager at det er en dyp splittelse i fagmiljøet når det gjelder fremtiden for Nasjonalgalleriet. Det har diskusjon i komiteen vist, både når det gjelder sammenhengen mellom kunsten og bygningen og bygningens egnethet for oppbevaring av kunst i moderne tid.

Disse medlemmer peker på at Nasjonalgalleriet er en viktig del av landets historie. Det finnes ingen nasjonalgalleri i hele Europa som har forlatt en tilsvarende bygning for å flytte inn i et nybygg. Det har vært satset på utvikling og tilrettelegging i de historisk viktige bygningene. Også i Norge bør en erkjenne behovet for å føre denne delen av historien med inn i fremtiden og ta ansvaret for at dette kan skje.

Disse medlemmer mener at det nye nasjonalmuseets romprogram kan reduseres, om Nasjonalgalleriet organisasjonsmessing opprettholdes som visningssted for våre historiske samlinger, og nødvendige midler til oppgradering av Nasjonalgalleriet blir frigjort. En slik løsning vil være kostnadsbesparende.

Disse medlemmer mener at Oslo vil være en rikere by om de enkelte delene av Nasjonalmuseet får tre frem med sine særtrekk og i sine enestående bygninger, slik vil Oslo bli mer interessant å leve og bevege seg i.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen fremlegge en helhetlig vurdering av at Nasjonalgalleriet organisasjonsmessing opprettholdes som visningssted for våre historiske samlinger.»

Komiteens medlemmer fra Høyre, Linda C. Hofstad Helleland og Olemic Thommessen, og fra Kristelig Folkeparti, Øyvind Håbrekke, viser til at beslutningen om flytting av Nasjonalmuseet fra Tullinløkka til Vestbanentomten ble gjort uten at dette ble fremmet som egen sak for Stortinget. Stortinget har etter press fra opposisjonen behandlet spørsmålet ved ulike anledninger, men aldri i forbindelse med en egen sak basert på en helhetlig og grundig saksfremstilling. Dette har ført til at sentrale spørsmål knyttet til Vestbanetomtens egnethet, økonomi og dagens bygningsmasse ikke er tilfredsstillende belyst. Disse medlemmer mener dette gir en svak politisk forankring som over tid er til skade for Nasjonalmuseet og byggeprosjektet på Vestbanen. Disse medlemmer tar til etterretning at arbeidet med Nasjonalmuseets nybygg likevel går videre og ønsker å bidra til best mulige løsninger ut fra de fremdriftsmessige forutsetninger som nå foreligger.

Komiteens medlemmer fra Høyre står derfor fortsatt på de standpunkter Høyre i lang tid har fremført, og støtter således byggeprosjektet på Vestbanen, men etterlyser fortsatt akseptable løsninger for videre bruk av Nasjonalgalleriets gamle bygning.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen legge frem en sak om den fremtidige bruk av Nasjonalmuseets gamle bygningsmasse.»