Brev fra kontroll- og konstitusjonskomiteen til Justisdepartementet v/statsråd Knut Storberget, datert 12. april 2011

Sivilforsvaret - oppfølging

Kontroll- og konstitusjonskomiteen viser til svar fra konst. justisminister Grete Faremo på spørsmål fra komiteen om Sivilforsvaret. Svaret gjør det nødvendig med noen ytterligere avklaringer.

I svaret skriver Faremo følgende om mannskapsreduksjonen i Sivilforsvaret:

”En slik reduksjon vil innebære at hele den operative styrken vil kunne utdannes og øves med henblikk på forsvarlig innsats ved store og komplekse hendelser.”

  • 1. Hvor stor andel av styrken ble øvet i 2010?

  • 2. Er det riktig at det i enkelte sivilforsvarsdistrikt kun legges opp til øving av befalet i 2011, og i hvilken grad stemmer dette med statsrådens svar på dette punkt?

Statsråden skriver også:

”Jeg er derfor opptatt av at Sivilforsvaret skal ha relevant utstyr og tilstrekkelig mannskap for å kunne bistå nød- og redningsetatene ved større ulykker og hendelser.”

På spørsmål 2 om konkrete tiltak heter det i svaret at:

”Jeg har ved flere anledninger meldt at mannskapene ikke skal settes ut i innsatser uten at de har det nødvendige sikkerhetsutstyret. Jeg vektlegger også [at] sivilforsvarsdistriktene gjensidig kan forsterke hverandre både med personell og utstyr når det er behov for det ifm håndtering av hendelser.”

Dette samarbeidet er ikke nytt. Denne muligheten har vært brukt i lang tid. Imidlertid ble de tjenestepliktige mannskapene til Sivilforsvaret i 2009 omfattet av arbeidsmiljøloven. Regionlederne er således pålagt å følge opp at arbeidsmiljøloven ikke brytes. I en slik vurdering er mulighetene for samarbeidet ikke forenklet, men potensielt gjort vanskeligere.

  • 3. Har statsråden i det hele tatt iverksatt konkrete tiltak for å kompensere den manglende oppfølgingen av investeringsbehovet?

Statsråden skriver også at ”DSB melder at distriktene har rapportert at manglende midler til øvelser, vedlikehold, utskifting og fornying av materiell, bekledning og kjøretøy er et økende problem.”

Statsråden viser til at ”DSB har i årsrapporten for 2010 påpekt at dersom etaten ikke blir tildelt ekstra budsjettmidler, vil det være nødvendig å gjøre noe med distriktsstrukturen og bemanningen i Sivilforsvaret. DSB skriver at dette vil medføre at den innretning og det konsept for Sivilforsvaret som er presentert for Stortinget gjennom St. meld. nr. 22 (2007-2008) ikke kan realiseres.”

Stortingets forutsetninger i saken er meget klare. At DSB nå utrykker like klart at Stortingets forutsetninger ikke vil kunne gjennomføres fremstår som svært alvorlig.

  • 4. Hvorfor har statsråden unnlatt å gjennomføre tiltak for å sikre at Stortingets forutsetninger kan gjennomføres i henhold til plan?

  • 5. På hvilket tidspunkt og i hvilken form har statsråden informert Stortinget om de betydelige og varslede avvikene?

  • 6. Kan statsråden gjøre rede for planlagt fremdrift for anskaffelse av nødvendig utstyr til Sivilforsvaret i tråd med Stortingets forutsetning?

  • 7. Kan statsråden gjøre rede for hvordan og når nivået på øvelser i Sivilforsvaret skal tilfredsstille de krav statsråden selv har satt til øvelse av alle mannskaper?