Bakgrunn

Forslagsstillerne viser til at Norsk kulturråd forvalter Norsk kulturfond og andre statlige støtteordninger på kulturområdet. Norsk kulturråd er pådriver for nye kunst- og kulturprosjekter, og er et råd-givende organ for staten i kulturspørsmål.

Rådet er oppnevnt av Kulturdepartementet og utnevner selv tilhørende fagutvalg.

Konsentrert kulturmakt

Forslagsstillerne viser til at Kulturrådet de senere år har fått økt makt og innflytelse over norsk kulturliv. Da medlemmene utnevnes av Kulturdepartementet, kan det ifølge forslagsstillerne gis inntrykk av en nærhet mellom politikk og kultur som er negativ med hensyn til behovet for et fritt og uhildet kulturliv. Konsekvensen av de senere års endringer er ifølge forslagsstillerne at en stadig større andel av statens midler forvaltes av en håndfull personer, som i tillegg har svært nære bånd til enkelte deler av norsk kulturliv.

Forslagsstillerne mener det er grunn til å stille spørsmål ved det demokratiske aspektet i den utviklingen Kulturrådet har hatt. Dette inntrykket forsterkes ifølge forslagsstillerne gjennom den manglende åpenhet til de innvilgninger og avslag som gis av rådet. Det vil derfor etter forslagsstillernes syn være i kulturens interesse å foreta grep som sørger for at det blir mindre makt, både ressursmessig og definisjonsmessig, til Kulturrådet og Kulturdepartementet.

Åpenhet, innsyn og transparens

Forslagsstillerne viser til at 90 pst. av søknadene ikke innvilges, og for dem som får avslag er behovet stort for å vite begrunnelsen og få innsyn. Forslagsstillerne går inn for økt innsyn i søknadsprosessen.

Forslagsstillerne går inn for at Norsk kulturråd får på plass en digital søknadsportal, som gir muligheter for innsyn. Forslagsstillerne mener det er i kulturens interesse å iverksette tiltak som sørger for mer åpenhet og transparens når det gjelder de tildelinger, avslag og vurderinger som gjøres i forbindelse med søknadsprosessen.

Fremtidig finansiering av kulturlivet

Forslagsstillerne mener at den delen av Kulturrådets ansvarsområder som har direkte nasjonale interesser, som store kulturinstitusjoner, museum, arkiv, bibliotek og lignende, bør overføres til Stortinget og finansieres direkte gjennom statsbudsjettet.

Næringslivet finansierer ifølge forslagsstillerne en svært liten andel av kulturlivet i Norge. Forslagsstillerne går inn for at ulike skatteincentiver utredes med sikte på å stimulere til økt interesse for private næringslivsaktørers og privatpersoners deltakelse i finansieringen av kulturlivet.

De oppgaver som ikke har direkte nasjonale interesser, må ifølge forslagsstillerne, så langt det lar seg gjøre, tillegges kommunene.

Fremtidig sammensetting av Kulturrådet

Forslagsstillerne mener det fortsatt vil være enkelte oppgaver som må tillegges en sentral, uavhengig aktør. En hovedoppgave vil være å koordinere kulturlivets interesser i samarbeid med andre aktører som Stortinget, Kulturdepartementet, kommuner og næringsliv. Forslagsstillerne viser til at Kulturrådets sammensetning i fremtiden må ha en uavhengig og fri rolle. Dette innebærer at oppnevningen ikke må skje direkte av Kulturdepartementet, men av aktørene selv. Kulturrådet bør nedlegges i sin nåværende form, og erstattes med et uavhengig og bredt sammensatt «Råd for et levende kulturliv», hvis hovedoppgave skal være fordeling av de offentlige midler som ikke er overlatt til Stortinget og kommunene, samt ha en koordinerende rolle overfor de samfunnsaktører som er relevante.

Forslagsstillerne fremmer følgende forslag:

«I

Stortinget ber regjeringen fremme forslag om en nedleggelse av Norsk kulturråd, og underliggende enheter, i sin nåværende form. I stedet opprettes Råd for et levende kulturliv, basert på intensjonene i Dokument 8:37 S (2011–2012).

II

Stortinget ber regjeringen fremme de nødvendige forslag til lovendringer for å sikre bedre transparens i tildelinger og avslag fra Norsk kulturråd/Råd for et levende kulturliv.

III

Stortinget ber regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2013 om å innrette kulturfinansieringen etter prinsippet om at sentrale tiltak finansieres utelukkende over statsbudsjettet, mens Norsk kulturråd/Råd for et levende kulturliv skal stimulere til bred kulturell deltakelse gjennom såkornsmentalitet og oppstartsincentiver.»