Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jan Bøhler, Tore Hagebakken, Sigvald Oppebøen Hansen, Anna Ljunggren og Tove-Lise Torve, fra Fremskrittspartiet, Hans Frode Kielland Asmyhr, Ulf Leirstein, Åse Michaelsen og lederen Per Sandberg, fra Høyre, André Oktay Dahl og Anders B. Werp, fra Sosialistisk Venstreparti, Akhtar Chaudhry, og fra Senterpartiet, Jenny Klinge, viser til de omdisponeringer regjeringen har foreslått i proposisjonen. Videre registrerer komiteen at utgiftene til terrorrettssaken ble omtrent slik man hadde forventet og at det derfor ikke er behov for større justeringer etter denne. Komiteen er også tilfreds med at domstolene får benytte de budsjetterte midler som var ment til innføring av Datalagringsdirektivet til andre ting når det viser seg at innføringen blir utsatt. Domstolene har et stort behov for opprusting av IKT-strukturen, og pengene kommer således til god nytte uansett.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre ser også at det gjøres enkelte endringer under kap. 440 Politidirektoratet – politi- og lensmannsetaten, og mener de ekstra midler som utløses her burde vært overført til kap. 441, Oslo politidistrikt. I denne sammenheng vises det til at budsjettet for 2013 gir et kutt på 50 mill. kroner i Oslo, og man kunne benyttet denne anledningen til å kompensere deler av dette kuttet.

Disse medlemmer registrerer avviklingen av siviltjenesten og at ressursene etter denne prosessen er overført til andre enheter i justissektoren. Disse medlemmer er tilfredse med at avviklingen har gått bra og at de ansatte har fått annet arbeid i politiet, kriminalomsorgen og konfliktrådene.

Disse medlemmer er bekymret for den nye utsettelsen som kommer i prosjektet med innføring av nytt nødnett. Disse medlemmer ser at dette har gitt færre utgifter i 2012, men at pengene er ment brukt i 2013. Disse medlemmer er ikke tilfredse med hvordan dette prosjektet styres verken når det gjelder tidsbruk eller pengebruk.

Disse medlemmer registrerer økningen i utgifter til fri rettshjelp. Det vil være nyttig å finne ut hva disse økningene skyldes. På denne bakgrunn fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen på egnet måte fremlegge oversikt over om omfanget av fri saksførsel og fritt rettsråd har økt og hva økningen skyldes.»

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet beklager at man nå avvikler førstelinjeprosjektet for rettshjelp, jf. Prop. 1 S (2012–2013). I denne sammenhengen vises det til at dette tiltaket har fått mange positive tilbakemeldinger. Det er således beklagelig at regjeringspartiene stopper ordningen med henvisning til en evaluering. Det er ingenting i veien for at en god ordning kan bestå mens evalueringsprosessen pågår.

I denne sammenhengen vil disse medlemmer vise til regjeringens innføring av elektronisk hjemmesoning. Også her var det meningen å ha en prøveperiode som skulle evalueres før eventuell utvidelse. Noen evaluering kom aldri, men soningsformen har blitt utvidet gjentatte ganger etter innføringen, trolig fordi dette er en billig soningsform sammenliknet med alternativene. Når en så lettvint fremgangsmåte kan brukes med elektronisk soning, er det merkelig at man ikke kan gjøre det samme med førstelinjeprosjektet.

På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen opprettholde førstelinjeprosjektet for rettshjelp frem til en evalueringsrapport er behandlet i Stortinget.»